cura-i-decko-midiSvaki drugi građanin Hrvatske ne pruža onoliko nježnosti i pažnje svojim najbližima koliko bi želio. Glavni razlozi za to su nedostatak vremena i stres kojemu su svakodnevno izloženi – pokazalo je istraživanje koje je proveo brend Milka u 18 zemalja Europe.

S 45 posto nježnih, stanovnici Hrvatske dijele sedmo mjesto s građanima Rusije. Na vrhu ljestvice nalaze se građani Mađarske s 58 posto nježnih, a slijede ih stanovnici Turske i Portugala.

Iznenađujuće, ali ovo istraživanje je pokazalo da su građani Hrvatske nježniji i od stanovnika Italije koji su na osmom i Francuske koji se nalaze na 15. mjestu. Najmanje nježni Europljani su stanovnici Češke, gdje ima samo 28 posto nježnih.

Osim što su prezauzeti i pod stresom, ispitanici u Hrvatskoj strahuju da im pažnja i nježnost neće biti uzvraćeni. Zanimljivo je da su ovaj razlog najčešće navodili mlađi ispitanici i da, što su ispitanici bili stariji, to je i stres postajao sve dominantniji među razlozima koji su anketirane sprječavali u pokazivanju nježnosti prema bliskim osobama.

Tako je, među onima koji imaju između 18 i 24 godine, stres tek na drugom mjestu, dok među anketiranima koji imaju između 35 i 44 godine, stres uvjerljivo zauzima prvo mjesto s trećinom ukupnih odgovora.

milka-istrazivanje-o-njeznosti-graf-001

Da bismo uspjeli izgraditi i održati kvalitetne odnose s nama bliskim ljudima, koji su osnova za sreću i zadovoljstvo, neophodno je uvijek iskreno i otvoreno komunicirati. Međutim, više od polovice ispitanika u istraživanju nema uvijek vremena s bliskim ljudima komunicirati otvoreno i s puno pažnje. Tek kada se javi neki problem oni nastoje svoje vrijeme posvetiti njihovom rješavanju.

milka-istrazivanje-o-njeznosti-graf-002

U svakodnevici ispunjenoj neprekidnom utrkom s vremenom, nedostatak vremena i prezauzetost dnevnim obavezama predstavljaju prepreku za petinu ispitanih muškaraca i žena da prema svojim bližnjima budu nježniji nego što već jesu.

Želeći ostvariti sve svoje profesionalne i privatne ambicije, ne smijemo zaboraviti prema voljenima biti pažljivi, jer će nam to uistinu pomoći da do svojih ciljeva stignemo brže i s velikim osmijehom na licu. Zanimljivo je da podjednakom broju muškaraca i žena (10 posto) nije ugodno baš uvijek pokazivati nježnost.

Dvije trećine ispitanika kratke i povremene trenutke slobodnog vremena koje uspije izdvojiti od mnogobrojnih obveza poklanja obitelji i prijateljima, a za samo 26 posto ispitanika u anketi to je vrlo važan dio svakodnevnog života. Također, samo trećina ispitanika svakodnevno se trudi biti pažljivo prema svojim kolegama i susjedima, a čak 63 posto nježnost pokazuje samo kada su dobro raspoloženi.

Zanimljiv je i podatak da što su ispitanici stariji, to ih strah da im nježnost neće biti uzvraćena, sve manje sputava u poklanjanju pažnje bližnjima. Žene u dobi od 35 do 44 godine čak dvostruko manje brinu o tome od dvadesetogodišnjakinja, dok je kod muškaraca ta statistika još očiglednija i postotak je manji čak više od tri puta.

Kao ostale razloge što prema voljenima, prijateljima, kolegama i obitelji nisu u svakoj situaciji pažljivi koliko bi željeli, anketirani prije svega navode to što se od njih ne očekuje da budu nježni i što nije uvijek prikladno to izražavati.

Suprotno općeprihvaćenom mišljenju da je ženski spol nježniji, najnovija Milkina anketa pokazuje da  četiri posto više muškaraca starijih od 35 godina smatra da ne može biti nježniji nego što već jesu.

Dajući sve od sebe i trudeći se da se svojim bližnjima posvete maksimalno što mogu, muškarci između 17 i 65 godina u ovom su istraživanju pokazali da i oni imaju svoju nježniju stranu i da u svakom slučaju mogu biti pažljivi prema svojim voljenima.

Ipak, zar ne bi bilo lijepo da bar ponekad zaboravimo na posao i druge obveze i pozovemo dijete koje smo zaključali duboko u sebi da nas podsjeti na osnovne životne radosti? Nježnost nam je na dohvat ruke. Usudimo se osloboditi stege i konačno primimo i pokažimo nježnost!

Promotivna objava