Izmjene poreza na dohodak stupit će na snagu od početka iduće godine, budući da te promjene znatno utječu na proračune lokalnih jedinica, koje bi u vrlo kratkom roku morale raditi rebalans svojih proračuna ako bi te izmjene krenule od 1. prosinca, izjavio je danas potpredsjednik Vlade Branko Grčić.

Vrlo je jednostavan razlog tome. Promjene u porezu na dohodak bitno utječu na proračune lokalnih jedinica. Mislim da bi sada bilo jako napeto da jedinice moraju raditi rebalanse u okviru ovog kratkog vremena. Tako će sve zapravo biti podređeno novim proračunima za 2015. godinu”, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvitka i EU fondova Grčić uoči sjednice Vlade, odgovarajući na upit novinara. Uz rebalans proračuna, sa sjednice Vlade danas bi Saboru trebale biti upućene i izmjene Zakona o porezu na dohodak kojim bi se, prema ranijim najavama, iznos osobnog odbitka povećao s 2.200 na 2.600 kuna, a za umirovljenike s 3.400 na 3.800 kuna.

Također je najavljeno da će se prag za oporezivanje dohotka najvišom stopom od 40 posto sa sadašnjih 8.800 kuna podići na 13.200 kuna. U Vladi smatraju da će se povećanjem neoporezivog dijela dohotka otvoriti mogućnost za povećanje plaća više od milijun zaposlenih.

Na upit novinara Grčić je komentirao i jučer objavljeno izvješće Svjetske banke “Doing Business 2015.”, prema kojem je Hrvatska, nakon promijenjene metodologije, napredovala za dva mjesta u odnosu na 2014. po lakoći poslovanja u svijetu, na 65. mjesto između 189 zemalja.

“Pomakli smo se nešto malo, vidjeli ste da je riječ o novoj metodologiji, a u odnosu na staru metodologiju to je pomak značajan. Međutim, realno smo se pomakli za dva mjesta. Napredak je napravljen u pet područja – kod poboljšanja likvidnosti u sustavu, prije svega zahvaljujući predstečajnim nagodbama, zatim u boljem izvršavanju ugovora, prekograničnom trgovanju, a tu je naravno i zaštita ulagača, posebno malih dioničara”, kazao je Grčić, odgovarajući na upit novinara.

Istaknuo je i da je određeni napredak postignut, unatoč skepsi, i izrazio nadu da će u okviru radne skupine za poslovnu klimu nastaviti ovako raditi. “Nadam se iduće godine i nekom novom pomaku”, istaknuo je Grčić. (Lider / Hina)