Opreza nikad dosta

Iako prognoze hrvatskog gospodarskog rasta idu i do dvostruko većih stopa od ranije projiciranih, iako raste potrošnja u trgovini na malo a turistička sezona bilježi odlične uvodne mjesece, oprez nikad nije naodmet. Sredina je srpnja i slijedi nam vrhunac turističke sezone, ali narančasta boja naše obale na covid karti Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorava da uistinu hodamo po tankom ledu u vrijeme toplinskog vala.

Ne bi bilo dobro za nikoga da nam popusti tlo pod nogama pa bi svakako trebalo apelirati na sve da se podigne razina odgovornosti bez obzira na to što se pod time podrazumijevalo – viša razina procijepljenosti, odustajanje od masovnih okupljanja, pridržavanje mjera u zatvorenim prostorima… Sve skupa, ne bi trebalo biti prevelikog opuštanja jer samo disciplinom i pridržavanjem mjera možemo postići naš cilj, a to je postupni povratak u normalu. Nadamo se da će tako i biti u idućim mjesecima i da će narančasta boja brzo prepustiti mjesto zelenoj nijansi.

Opreza nikad dosta, ali ni optimizma ne smije usfaliti. U ovakvim uvjetima to vrijedi još više nego inače. Cilj je da postignemo bolji standard koji je danas na dnu EU prosjeka pa nam samo Bugarska gleda u leđa. Cilj je da ostvarimo napredak i da budemo uz bok razvijenim zemljama. Da se to može redovito ističemo na primjerima uspješnih tvrtki, a ovoga puta to je tvrtka TOMRA Systems s čijim smo direktorom Jerkom Mavrom razgovarali o važnosti održivog poslovanja kroz poticanje automatiziranog prikupljanja ambalaže i smanjenja otpada. Odgovorno raspolaganje resursima nema alternativu jer izvori nisu nepresušni i čovječanstvo svake godine sve brže troši prirodne resurse koji su planirani za tu godinu. I ovdje se provlači ista poruka odgovornosti koju treba osvijestiti na individualnoj razini kako bi nam kao kolektivu bilo bolje, zdravije, održivije.

U sklopu našeg velikog ljetnog dvobroja donosimo analizu tržišta kioska, pregled trendova u back to school segmentu jer škola je pred vratima, pišemo i o tjestenini kao namirnici koja je u ovim ljetnim danima poželjan specijalitet na mnogo raznih načina, a tu su i opsežne analize kategorija proizvoda za bebe i djecu te četiri vrste slasnih namaza. Svega po malo.
Uživajte u ljetu i čuvajte se.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!