Ministarstvo poljoprivrede svakodnevno prati situaciju, maksimalno je angažirano i koristit će se svi alati i modeli koji su na raspolaganju kako bi se kompenzirali negativni udari na našu poljoprivredu zbog sankcija EU prema Rusiji i ruskog embarga na uvoz poljoprivrednih proizvoda, istaknuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina danas u Donjem Kraljevcu gdje je otvorio 9. voćarski sajam koji je okupio oko 150 izlagača.

Jakovina je kazao kako se situacija svakodnevno prati, a za 5. rujna najavljeno je Vijeće ministara EU na kojem će on sudjelovati i gdje će biti usvojen prvi paket mjera pomoći vrijedan 125 milijuna eura.

Na novinarsko pitanje kako će se sankcije Rusiji odraziti na hrvatsku poljoprivredu, ministar je poručio kako prvo moramo podići konkurentnost svoje proizvodnje.

Domaćom proizvodnjom voća zadovoljavamo manje od 60 posto potreba i sada moramo učiniti proizvodnju tehnološki naprednijom, naglasio je Jakovina i dodao kako se moraju prije svega smanjiti troškovi i to što se proizvodi prvo plasirati na svoje tržište.

Obećao je kako će se koristiti svi alati i modeli koji su na raspolaganju da iz EU proračuna, ali koliko će to biti moguće i iz hrvatskog proračuna, neutraliziraju negativni učinci sankcija.

Europska komisija je prije desetak dana najavila uvođenje izvanrednih mjera potpore za proizvođače voća i povrća u EU pogođene ruskim jednogodišnjim embargom na uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa zapada, za što je izdvojila 125 milijuna eura. Mjere su za sada posebno usmjerene na rajčicu, mrkvu, bijeli kupus, papriku, cvjetaču, krastavce, gljive, jabuke, kruške, bobičasto voće (malina, kupine…), stolno grožđe i kivi.

Jakovina je ponovio kako prvim paketom mjera EU nisu obuhvaćene mandarine, jer se išlo na voće i povrće koje je u berbi, ali i da se na tom području zastupaju interesi hrvatskih proizvođača mandarina.

Na pitanje o istrazi nedavne krađe jabuka iz jednog voćnjaka u blizini Križevaca, ministar poljoprivrede je odgovorio kako je prava adresa MUP.

Četiri dana nakon krađe ona nije prijavljena. Za ukrasti 20 tona jabuka treba jako puno radnika i šlepera te je upitno koliko je jabuka ukradeno, kazao je Jakovina.

“Inspekcije rade pojačano, ali do sada nisu utvrdili postojanje robe bez porijekla”, rekao je Jakovina.

Odgovarajući na novinarska pitanja, ministar Jakovina je odbacio špekulacije da je smjena zamjenika generalnog direktora Hrvatskih voda Zijaha Mahmutspahića povezana s poplavom u istočnoj Slavoniji.

Kao razlog za smjenu naveo je reorganizaciju unutar Sektora razvitak Hrvatskih voda. Radi se na boljem ekipiranju kako bi se povuklo što više sredstava iz EU fondova do 2023. godine. Na raspolaganju nam stoji čak tri milijarde eura za vodno gospodarstvo, a to treba iskoristiti, poručio je Jakovina. (SEEbiz / Hina)