vinograd-midiEuropsko vino za 2015. godinu trebalo bi biti “vrlo visoke kvalitete”, nakon godinu dana obilježenih blagim vremenom i uspješnom berbom, kazali su vinogradari u srijedu.

“Ove godine imamo priliku predstaviti berbu visoke kvalitete”, rekao je Thierry Coste, francuski vinogradar koji je na čelu vinske grupe u okviru Copa-Cogeca, europske unije farmera.

“Klima je bila posebno pogodna za vinogradarstvo širom Europe, s toplim temperaturama u srpnju,” a zatim hladnijim kako je grožđe sazrijevalo, rekao je Coste.

Bilo je rijetkost vidjeti takve blage vremenske prilike širom kontinenta, dodao je Coste.

Proizvodnja je također povećana u 2015. godini s Francuskom koja je proizvela 47,7 milijuna hektolitara, dok je Italija, sada svjetski vodeći proizvođač, proizvela 50,3 milijuna hektolitara. Poljska, Bugarska, Mađarska, Češka, Slovenija, Hrvatska, Austrija i Portugal su zabilježili snažno povećanje proizvodnje.

“Imali smo vrlo malo bolesti”, rekla je Palma Esposito (Italija), potpredsjednica radne grupe za vino u sindikatu Italije.

“U srpnju, u uvjetima suše bile je potrebno hitno navodnjavanje što je povećalo troškove proizvodnje”, dodala je ona.

Neke regije Španjolskoj također su pogođene sušom uslijed čega je zabilježen pad proizvodnje od 5,3 posto.

“Međutim, kvaliteta je mnogo bolja, kvaliteta grožđa je jedna od najboljih u posljednjih 15 godina”, rekao je španjolski vinogradar, dodajući da će Španjolska vjerovano proizvesti 42 milijuna hektolitara ove godine. (indikator.ba)