Jasmina Erceg brend menadžerica je zaposlena u tvrtki Orbico već 13 godina. Zadnjih godinu dana svakodnevno vodi brigu o brendovima Pringles, Fisherman’s Friend i Mister Nut, a svoj posao opisuje kao zahtjevan i dinamičan. No, upravo ga zato i voli

U Orbicu, najuspješnijoj hrvatskoj tvrtki za distribuciju, Jasmina Erceg radi od samog njezinog osnutka 1998. godine, a tijekom godina njezina karijera se razvijala na različitim pozicijama.

Prva i početna pozicija bila je ona koordinatorice prodajnih predstavnika tima u Splitu. Nakon toga, obavljala je funkciju trade marketing koordinatorice za British American Tobacco, a uskoro je promovirana u komercijalnog referenta surađujući s P&G-ovim timom za ključne kupce.

“Tada sam shvatila da je upravo to posao koji bi voljela raditi, a ubrzo mi se pružila prilika da radim u Orbicovom timu za ključne kupce s brendovima Pringles, Tempo, Danone, Vitalinea i Philadelphia”, prisjeća se Jasmina Erceg.

U korak s promjenama na tržištu, ali i unutar same tvrtke, Jasmina je došla na funkciju nacionalnog menadžmenta za ključne kupce, za P&G-ove brendove Pringles i Tempo.

Ubrzo se ukazala potreba za spajanjem ovog dijela poslovanja sa sestrinskom tvrtkom Orvas plus koja je tada, osim kozmetike i parfema, distribuirala Kraftove brendove Milka i Jacobs. Pringles se u to savršeno uklapao i tamo je Jasmina uskoro unaprijeđena na funkciju brend menadžera za Pringles.

U prvoj polovici 2010. godine, zbog ponovne integracije poslovanja u području robe široke potrošnje, tim iz Orvas plusa prelazi u Orbico.

“Već godinu dana radim kao brend menadžer za Pringles, Fisherman’s Friend i Mister Nut, a upravo krećemo i s novim brendom Bicentury iz Španjolske u kategoriji zdrave hrane”, kaže simpatična brend menadžerica iz tvrtke Orbico koja danas posluje u 10 zemalja jugoistočne Europe.

Jasmina svoj posao karakterizira kao iznimno dinamičan i zahtjevan te kaže da predstavlja sukus predznanja i iskustva stečenog u prijašnjem radu, a ujedno zahtjeva neprestano usvajanje novih znanja i elemenata poslovanja.

“Izazovi koje pred nas postavljaju naši principali zahtijevaju jednaku posvećenost i pažnju, bez obzira radi li se o brendu koji je duže prisutan na tržištu, o novom brendu, ili pak o brendu koji treba ponovno izgraditi. Svi oni su nam važni, a po prioritetima se isprepliću”, objašnjava Jasmina.

U Orbicu se posao brend menadžera organizira na temelju mjesečnog rasporeda, koji omogućuje lakše snalaženje u ovom “kaotičnom” poslovnom svijetu. Tako je svaki dan rezerviran za nešto – interne sastanke u uredu, sastanke izvan ureda, obilazak terena, odnosno kupaca i kolega u poslovnicama, sastanke s principalima u inozemstvu i slično.

Naravno, posao brend menadžera uključuje pripremu godišnjih planova za ATL i BTL aktivnosti, pripremu prezentacija za predstavljanje noviteta ili analiza prodaje, pripreme cjenika, kalkulacije, izrade troškovnih modela, istraživanje tržišta u smislu određivanja cijene nekog novog proizvoda, prevođenje i pripremanje deklaracija za nove proizvode i još mnogo toga.

Prenošenje entuzijazma, optimizma i pozitivne energije u razvoju brenda Jasmina smatra presudnim u ovom poslu. “Unatoč teškim okolnostima, proaktivnost i kreativnost u radu nailaze na prepoznatljivost i prihvaćanje od strane potrošača. Kada sve to prenesem na kolege s kojima surađujem i kada se takva sinergija prenese na tržište, uspjeh je zajamčen.”

Tvrtka Orbico danas posluje u 10 zemalja jugoistočne Europe i glasi za najkvalitetnijeg distributera u regiji i šire.

8:00 Svako jutro Jasmina započinje pregledom prodaje po brendovima i prometa po kupcima. Zatim kontrolira stanja lagera te provjerava stanje planiranih akcija u katalozima i dolazak robe te u skladu s tim naručuje proizvode.

10:00 Ispunjavanje različitih izvještaja koji se, ovisno o unaprijed zadanim procedurama, ispunjavaju do određenog datuma u mjesecu, a odnose se na detaljne izvještaje prema principalima te interne izvještaje o prodaji u različitim segmentima.

12:30 Kontroliranje prethodno dogovorenog budžeta te generiranje i raspodjela na ATL i BTL aktivnosti, evidencija i ovjera pristiglih faktura te usklađivanje s odjelom naplate.

13:30 Odlazak na teren radi kontrole izgleda polica i parametra DSPM-a (distribution, shelving, pricing, merchandising). Ukoliko postoje određene nepravilnosti, proaktivno ih se rješava na licu mjesta. Također, kontroliraju se i prate  aktivnosti i cjenovna pozicioniranost konkurentnih proizvoda pojedinih kategorija.

14:30 Sastanak s menadžmentom za ključne i regionalne kupce  te regionalnim voditeljima prodaje prema unaprijed izrađenom godišnjem, kvartalnom i mjesečnom planu aktivnosti. Nakon toga slijede konzultacije s voditeljem prodaje.

15:30 Povratak u ured i usklađivanje marketinškog dijela aktivnosti vezano za izradu, dostavu i raspoređivanje POS materijala te pripremanje oglasa, PR članaka i sl..

16:00 Kraj radnog dana koji se po hitnosti produžuje…