Duhanska kompanija Japan Tobacco International (JTI) oglasila se danas povodom odluke Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) kojom se odbacuje inicijativa JTI-a i BAT Hrvatska kojom su zatražili pokretanje postupka po službenoj dužnosti radi utvrđivanja zlouporabe vladajućeg položaja protiv Tvornice duhana Rovinj (TDR).

jti-logo-midi“JTI naglašava svoju predanost ulaganju u Hrvatsku i nužnost osiguravanja ravnopravne tržišne utakmice za sve investitore. U svojoj inicijativi za pokretanje postupka JTI je ustvrdio kako su trgovci suočeni s velikim pritiscima i kako su im ponuđeni različiti poticaji, uključujući i one financijske prirode, kako ne bi uspostavili ili kako bi okončali suradnju s JTI-em, odnosno kako bi ograničili JTI-ev asortiman proizvoda, a prvenstveno Winston i Camel, na prodajnim mjestima”, ističe se u priopćenju.

“Razočaravajuće je da AZTN nije uzeo u obzir dokaze koje im je JTI dostavio kao i one čije je izvođenje JTI predložio. Narušavanje tržišnog natjecanja od strane TDR-a kroz zlouporabu vladajućeg položaja na hrvatskom duhanskom tržištu vidljivo je već letimičnim pogledom na police trgovina, a zlouporabu je nedavno utvrdio i AZTN”, izjavio je Siniša Trbojević, direktor JTI-a u Hrvatskoj.

On naglašava kako je JTI u Hrvatsku u proteklim godinama uložio znatna sredstva te da su odlučni boriti se za pravično tržišno natjecanje. Pritom poručuje kako će kompanija iskoristiti sva raspoloživa domaća i međunarodna pravna sredstva koja im stoje na raspolaganju.

“Vjerujemo kako su hrvatske institucije voljne i sposobne provesti europske standarde pravičnog tržišnog natjecanja. Samo jednaki uvjeti za sve sudionike na tržištu i učinkovita provedba zakona o tržišnom natjecanju mogu podići razinu konkurentnosti koja je ključan preduvjet za privlačenje stranih investicija u Hrvatsku”, istaknuo je Cristian Cring, dopredsjednik za regiju Adriatica u JTI-u.