Iako je juha nezaobilazno obilježje našeg podneblja, pad količinske i vrijednosne prodaje juha u vrećici pokazuje da domaći potrošači ipak malo zaobilaze početak objeda

Prema definiciji juha je topla tekuća hrana koja se može pripremati od povrća, mesa, kostiju, riba, rakova, začina i soli. Varijanti je nebrojeno i svaka zemlja ima svoj nacionalni ponos, svoju juhu s kojom se hvali i koja je nadaleko poznata.

Može se reći da juha slovi kao jedno od “najzdravijih” jela, pa se tako sigurno svi sjećaju kako su nas mame ili bake tjerale da pojedemo još jednu žlicu više kako bi izrasli veliki, snažni i zdravi, te kako smo svi ponekad izliječili prehladu s tanjurom pileće juhe.

Povijest juhe seže u daleku prapovijest, no predmet ove analize su dakako komercijalne juhe koje su prvi puta proizvedene u 19. stoljeću u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, dr. John T. Dorrance, kemičar u Campbell Soup Company, bio je prvi koji je osmislio koncept konzervirane juhe koja se mogla odmah konzumirati čime je izazvao pravi “bum” na tržištu.

Danas imamo nebrojeno mnogo varijanti komercijalnih juha: instant juhe u konzervi, instant juhe koje se moraju samo pomiješati s vrućom vodom, dehidrirane bistre i krem juhe, mesne, povrtne, riblje, egzotične juhe u plastičnim čašama…

PRODAJNI REZULTATI
Po Nielsenovoj definiciji kategorija uključuje juhe u prahu koje se pripremaju u kombinaciji s vodom i zahtijevaju kuhanje, i isto tako uključuje instant juhe u prahu za čiju je pripremu potrebna vruća voda i mogu se odmah jesti. Takve juhe su uglavnom manjeg pakiranja i služe za pripremu jednog obroka (tanjura).

Uputstva za pripremu su uvijek naglašena na pakiranju tako da je jednostavno odrediti radi li se o instant juhi ili običnoj juhi u prahu. Mogu biti različitih okusa: pileća, goveđa, minestrone, proljetna, a pakirane su najčešće u vrećice.

Kategorija juha je u zadnjih 12 mjeseci (kolovoz 2012. – srpanj 2013.) na hrvatskom maloprodajnom tržištu (koje ne uključuje Cash&Carry, diskontne i ugostiteljske objekte, kao ni sezonske objekte), ostvarila prodaju od 1,1 milijun kilograma, što je za 4,4% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Vrijednosna prodaja istodobno je iznosila 105 milijuna kuna, što je pad od 4% u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Većina količinske prodaje kategorije juha prolazi kroz velike formate: hipermarketi (iznad 2500 m2) imaju 22% količinskog udjela, dok se u supermarketima (301 – 2500 m2) proda najviše, čak 39% ukupnih količina. Slijede velike trgovine mješovitom robom (101 – 300 m2) s 18%, zatim srednje trgovine mješovitom robom (41 – 100 m2) s 14%, te male trgovine mješovitom robom (do 40 m2) sa 6% količinskog udjela.

TRENDOVI NA TRŽIŠTU
Promatranjem dugoročnog trenda može se uočiti da kategorija ima blago povećanu prodaju u ljetnim mjesecima, što je možda neobično na prvi pogled. No moguće je da potrošači u ljetnim mjesecima izbjegavaju preveliko zadržavanje kod štednjaka pa pribjegavaju “bržoj” varijanti kuhanja juha, a ne možemo zanemariti niti utjecaj velikog broja turista.

Kao što smo već spomenuli, juhe dijelimo prema tipu na bistre i krem juhe. Bistre juhe drže 78% količinske prodaje, dok na krem juhe otpada preostalih 22% tržišta. Oba segmenta bilježe pad u prodaji, kako količinskoj, tako i u vrijednosnoj.

Prema podjeli na regularne i instant juhe, važno je naglasiti kako segment instant juha bilježe rast, no to je uistinu mali segment s tek 7% količinskog udjela koji nema posebno značajnog utjecaja na cijelu kategoriju.

Govedina i povrće su okusi koji se najviše prodaju i oni zajedno drže više od polovice ukupne prodaje svih juha. Uvjerljivi lider u ovoj kategoriji je Podravka, a slijede Nestle i Unilever. Privatne marke, iako prisutne, imaju tek 5% količinskog udjela, uz stabilan trend.

Tatjana Kovačević, Voditelj klijenata