juha-profil potrosaca-ftd 777Domaći potrošači u kategoriji juhe, koja obuhvaća instant juhe, juhe u kocki te juhe u vrećici, najčešće konzumiraju Podravka, Maggi te Knorr juhe

Juha je tijekom povijesti etiketirana kao hrana siromašnijih ljudi koja se upotrebljavala kao zajutrak ili kao toplo predjelo kod klasičnih obroka. Prisutna je u ljudskoj prehrani od davnina, a o tome govori i drevna židovska izreka koja kaže: “Brige se lakše ispiru juhom.”

TRI VRSTE JUHE
U posljednjih godinu dana 77% stanovnika Hrvatske je konzumiralo juhu (ovdje je riječ o kategorijama instant juhe, juhe u kocki te juhe u vrećici). Kada govorimo o navedenim kategorijama juhe, prve tri marke koje ispitanici najčešće konzumiraju su Podravka juhe, Maggi juhe te Knorr juhe.

obiljezja zivotnog stilaInstitut za istraživanje tržišta i medija Mediana u svojoj analizi koristi multifunkcionalni alat Target Group Index (TGI) koji je namijenjen kompanijama u zadovoljavanju osnovnih potreba za analizama potrošača, tržišta i konkurencije.

lead1Korisnik TGI baze može brzo i lako analizirati kako svoje postojeće i potencijalne potrošače, tako i potrošače konkurencije, te precizno definirati strategije i smjernice marketinškog oglašavanja.

Ono što TGI istraživanje čini posebnim, osim velikog uzorka, pokrivenosti cijele Hrvatske i kontinuiranosti, je u tome što je riječ o “single source” istraživanju, što znači da jedna osoba odgovara na sva pitanja koja upitnik sadrži. Pored konzumacije hrane i pića, korištenja proizvoda za domaćinstvo te medijskih preferencija, u TGI istraživanju postoji i više od 250 stajališta koja se odnose na razne životne sfere. U skladu s tim zanimljivo je pogledati i kakva su obilježja životnoga stila osoba koje upotrebljavaju pojedinu kategoriju juhe.

STILSKI PROFIL
obiljezja zivotnog stilaNa temelju dobivenih rezultata istraživanja može se zaključiti da su konzumenti instant juhe osobe koje su sklone kupovanju i konzumiranju instant jela, uočavaju oglašavanje u autobusima, ne brinu pretjerano o svom tijelu te jedu između obroka. Konzumenti juhe u kocki, pak, osobe su koje prate TV oglašavanje i ne bi mijenjali tiskovine koje čitaju.

To su također osobe koje ne vole odgovornost, zanimaju ih financijske usluge te su sklone i drugim oblicima instant jela. Sklonost smrznutoj, instant hrani, obilježje je i životnoga stila konzumenata juha u vrećici.

Uz to, oni uočavaju oglašavanje na velikim plakatima te vole sudjelovati u nagradnim igrama u tiskovinama.

Kada je u pitanju povjerenje u medije, konzumenti ove tri kategorije juhe (instant juhe, juhe u kocki te juhe u vrećici), najviše vjeruju televiziji kao mediju (37%), zatim internetu (34%), radiju (17%), te tiskanim medijima (12%).

Maja Juričan
Researcher
maja.jurican@mediana.hr
mediana Logotip