Odlluka PepsiCo u skladu je s dugoročnom strategijom kompanije širenja na tržišta u razvoju, a plan je da Rusija u pet godina postane najvažnije kompanijsko tržište izvan SAD-a

pepsi-rusijaProizvođač osvježavajućih pića PepsiCo otvorio je u blizini Moskve novu punionicu u koju u iduće tri godine, zajedno s kompanijom  Pepsi Bottling Group, namjerava uložiti više od milijardu dolara. Punionica bi s vremenom trebala dostići kapacitet od dvije milijarde litara godišnje i zapošljavati više od tisuću radnika.

Odlluka PepsiCo u skladu je s dugoročnom strategijom kompanije širenja na tržišta u razvoju. PepsiCo planira da Rusija u pet godina postane najvažnije kompanijsko tržište izvan SAD-a.

“Rusija je država sa 147 milijuna stanovnika, koju imaju kupovnu moć i rado kupuju naše proizvode. Investicija odražava našepovjerenje u Rusiju  i našu dugoročnu povezanost s tim izuzetno važnim tržištem”, rekla je predsjednica i dlavna izvršna direktorica kompanije PepsiCo Indra Nooyi.

Osvježavajuće piće Pepsi na tržištu tadašnjeg Sovjetskog  Saveza pojavilo se 1974. i bilo je prvi američki proizvod na sovjetskom tržištu.

PepsiCo je u posljednje vrijeme najavio nekoliko većih investicija širom svijeta. U studenom pošle godine kompanije ja najavila da će u kinesko tržište u četiri godine uložiti milijardu dolara u širenje proizvodnih kapaciteta, istraživanje i razvoj te širenje prodajnih mogućnosti.

U studenom prošle godine najavljena je i petogodišnja investicija vrijedna tri milijarde dolara u Meksiku. Od toga bi dvije milijarde bila namijenjene za proizvodnju te istraživanje i razvoj dijela proizvodnje prehrane, a milijarda dolara bi bila uložena u oglašavanje pića.

Najavljena je bila i kupnja 20-postotnog udjela u najvećem japanskom proizvođaču grickalica  Calbee Foods i preuzimanje jordanskog proizvođača mliječnih proizvoda Teeba preko zajedničke tvrtke Almarai  sa sjedištem u Saudijskoj Arabiji.