010Premda najavljena kao lokalna, konferencija je privukla sudionike iz osam zemalja, a glavne teme o kojima se raspravljalo bile su digitalna transformacija i moderne tehnologije

Tvrtka Asseco South Eastern Europe organizirala je početkom travnja 7. konferenciju New Banking Vision koja je u zagrebačkom hotelu Esplanade okupila više od 180 predstavnika banaka i IT tvrtki koji su imali priliku saznati više o mogućnostima novih, inovativnih rješenja za bankarsku industriju i iskustvima drugih koja im mogu pomoći u jačanju tržišne pozicije.

Hrvatska New Banking Vision konferencija prva je u nizu od šest lokalnih konferencija koje mijenjaju jednu veliku regionalnu, na kakve smo obično navikli u organizaciji Asseca SEE. Sudionici ipak nisu bili samo iz Hrvatske, premda je domaćih bilo najviše, nego je u publici bilo i dosta sudionika iz drugih zemalja, ponajviše iz Slovenije, Srbije i Poljske. Srebrni sponzor konferencije bio je Wincor Nixdorf, a sponzori su bili Euroart, Iki, Microblink i Promon.

DIGITALNA TRANSFORMACIJA
New Banking Vision-lead01Glavni predavač na konferenciji Michał Panowicz iz Nordee u svojoj prezentaciji o digitalnoj transformaciji govorio je o iskustvima razvoja digitalnih strategija na jednom od najnaprednijih bankarskih tržišta – onom skandinavskom. Michal Panowicz je zamjenik direktora odjela digitalnog bankarstva u Nordei, a prethodno je radio u poljskoj mBanci, Microsoftu i Alior banci.

Prošle godine dobio je nagradu za osobu godine Digital Banking Cluba i Retail Banker Internationala za doprinos razvoju novih digitalnih usluga u bankarstvu. Panowicz smatra da je digitalizacija žila kucavica bankarskog poslovanja te da je digitalna transformacija neophodan uvjet za opstanak na tržištu.

Naglasio je da se digitalnom transformacijom mijenja sama srž bankarskog poslovanja: računi, platni sustav, depoziti, krediti i investicije na kojima treba biti fokus u početnim fazama. Korisničko iskustvo, lojalnost, privlačenje novih generacija klijenata poput milenijalaca, novi distribucijski modeli i cool inovacije su alati koji bankama pomažu u digitalnoj transformaciji, posebno kod određenih proizvoda.

“U inovativnim digitalnim rješenjima za financijsku industriju prednjače Španjolska, Turska i Poljska, a ne, kako je uvriježeno mišljenje, anglosaksonske zemlje”, istaknuo je Panowicz te dodao: “Upravo zbog toga su anglosaksonske financijske institucije pod pritiskom fintech kompanija, dok su banke u tri spomenute zemlje s mnogim rješenjima mnogo inovativnije od anglosaksonskih fintecha.” Pritom je ustvrdio kako se, uz pravi pristup, uspješna digitalna transformacija može provesti za godinu i pol do dvije, i to na postojećoj infrastrukturi. “Ako u tom roku ne uspijete, mijenjate pristup”, poručuje Panowicz.

Dodao je također kako smatra da je proračun tek na trećem mjestu po važnosti za uspješnu digitalnu transformaciju. Po njemu, mnogo su važniji ideja što se želi postići i volja da se to učini. U FintTech dijelu konferencije kroz sedam-minutne prezentacije svoje je tehnologije koje nalaze primjenu u financijskoj industriji predstavilo šest tvrtki inovatora iz Hrvatske, Italije, Izraela, Poljske, Slovenije i Švicarske. Publika je najboljim ocijenila PayKey rješenje izraelske tvrtke Decentralized Mobile Applications koje je proglašeno za FinTech Of The Day.

IDEJE I RJEŠENJA
U završnom dijelu konferencije, u paralelnim događanjima svoja rješenja iz multikanalnog bankarstva, sigurnosti, platnih sustava, ATM i POS poslovanja, kontaktnih centara i poslovnih procesa predstavili su organizator konferencije tvrtka Asseco South Eastern Europe i njeni partneri te sponzori konferencije.

Fin tech of the day“Veliki odaziv sudionika pokazao je da smo izabrali dobre teme i općenito pogodili koncept konferencije koji je ove godine bio nešto drukčiji nego na našim prethodnim konferencijama”, istaknuo je Dražen Pehar, predsjednik Uprave Asseca SEE Hrvatska i dodao: “Održane prezentacije, case study izlaganja, demonstracije i rasprave kroz koje su prikazane i raspravljane postojeće i neke potpuno nove tehnologije, ispunile su glavni cilj konferencije – potaknule su sudionike na razmišljanja o idejama i rješenjima izvan postojećih granica kako bi mogli bolje pozicionirati svoje proizvode i usluge za uspjeh. Dokaz za to su rasprave kojih nije nedostajalo. Nadamo se da će dobivene informacije sudionicima konferencije pomoći da budu bolji i uspješniji, a nama su smjernice za daljnji razvoj postojećih i novih rješenja.”

drazen pehar - asseco seeNew Banking Vision, jedna od danas najvećih regionalnih bankarskih konferencija, prvi put je organizirana prije 13 godina. Za sudionike šest do sada održanih konferencija predstavljala je mjesto susreta na kojem su dobivali informacije o zadnjim trendovima u bankarskoj industriji i razmjenjivali znanja i iskustva.

Svaka nova konferencija ostvarivala je rast, kako po broju sudionika, tako i po raznolikosti tema o kojima se raspravljalo. Posljednja, šesta New Banking Vision konferencija, održana u Rovinju 2013. godine, okupila je više od 300 ljudi iz 22 zemlje, a među njima su bili predstavnici iz više od 70 banaka.

Od ove godine promijenjen je koncept konferencije – umjesto jedne velike regionalne organizira se šest manjih lokalnih konferencija. Nakon zagrebačke, održana je i New Banking Vision 2016 konferencija u Turskoj (Istanbul), 21. travnja, u svibnju je na rasporedu Rumunjska (Bukurešt), u rujnu na red dolazi Makedonija (Ohrid), listopad je rezerviran za Srbiju (Beograd), a konferencija u Bugarskoj (Sofija) također je predviđena za jesen ove godine.

Goran Pavlović- potpis