Oracle Cloud Day 2016Vodeći svjetski proizvođač poslovnog softvera i hardvera Oracle održao je danas u zagrebačkom Hypo Expo centru svoju godišnju konferenciju Oracle Cloud Day.

Ovogodišnja konferencija održana je pod motom “Preoblikuj svoju sutrašnjicu” (Transform Your Tomorrow), a glavna tema bila je migracija poslovanja u oblak kao važan iskorak u modernizaciji i inovaciji poslovanja.

Konferenciju koja je okupila više od 400 uzvanika otvorio je Marin Tadić, generalni direktor Oracle Hrvatske, nakon čega su uslijedile prezentacije Oracleovih ključnih govornika Olge Rumelioti (Technology Senior Director, Oracle SCE) i Duncana Harveya (Head of Core Technology, Oracle EMEA).

Rumelioti je tijekom svoje prezentacije istaknula kako se IT segment poslovanja više ni na koji način ne može smatrati samo potencijalnim izvorom inovacija – štoviše, IT odjeli u tvrtkama ključni su za omogućavanje i realizaciju inovacija. „Predvodnici digitalne ekonomije prije svega su predani inovatori – oni su vizionari koji nisu spremni čekati. Oni sami stvaraju svoju budućnost i grade nove poslovne modele koje im omogućuje digitalna tehnologija“, tvrdi Rumelioti, dodajući kako živimo u digitalnoj eri te je transformacija poslovanja u tom smjeru ključna za uspjeh svake tvrtke.

Harvey je potvrdio ova razmišljanja, posvetivši svoju prezentaciju tezi kako je poslovanje u oblaku već prešlo svoju prijelomnu točku (točku infleksije) te da će se ubuduće još strelovitije razvijati. Potkrijepio je to tvrdnjom kako je već sada u oblaku pohranjeno više podataka nego u tradicionalnim sustavima pohrane, a da će do 2025. više od 90 % svih podataka tvrtki biti pohranjeno u oblaku.

Prvi dio plenarnog dijela konferencije bio je posvećen implementaciji Oracleovih rješenja u poslovanju. Maja Salomon iz Privredne banke Zagreb predstavila je implementaciju Oracleovog rješenja Real-Time Decisions (RTD) u poslovanju te banke. RTD je self-learning / machine learning rješenje koje koristi kombinaciju eksplicitno definiranih poslovnih pravila i automatski prikupljenih statističkih informacija kako bi u realnom vremenu svakom korisniku bio ponuđen najbolji sadržaj, skrojen prema njegovim potrebama.

Konvergencija je još jedan od često korištenih pojmova kada se govori o modernom pristupu poslovanju o čemu je u svojoj prezentaciji govorio i Scott Wilson iz Oraclea, objašnjavajući strategiju konvergencije poslovanja Oraclea kroz usporedbu poslovanja on-premises s poslovanjem oblaku.

U nastavku plenarnog dijela, Mario Mrljić, CTO tvrtke NEOS, platinastog partnera konferencije, održao je predavanje o big data projektima i njihovoj uspješnosti, dok je Nenad Bakić, osnivač grupe Selectio, govorio o kulturi uspjeha i potrebi za uklanjanjem disfunkcionalnosti u školstvu koje zbog svoje strukturalne neprilagođenosti ne ostvaruje svoju svrhu ni potencijale. Bakić izlaz vidi u stavljanju naglaska na STEM predmete i to uvođenjem robotike koja kombinira mehaniku, elektroniku i programiranje te daje brze i atraktivne rezultate, često kroz igru.

Drugi dio konferencije bio je posvećen prezentacijama brojnih studija slučaja, rješenjima i primjerima najbolje prakse koje su predstavili partneri ovogodišnje Oracleove konferencije, tvrtke Qubix, CS Computer Systems, Micros, Computech, Ericsson Nikola Tesla, Multicom, Infodom, King ICT, IN2 te Combis.

“Ukoliko hrvatske tvrtke žele biti ravnopravne i uspješne na globalnom tržištu, moraju transformirati svoje poslovanje. Za koju godinu izraz „poslovanje u oblaku“ više neće postojati. Jednostavno, to će biti jedini način poslovanja“, zaključio je Marin Tadić, direktor Oracle Hrvatska.