Kava će poskupjeti, samo je pitanje kada

Očekuje se poskupljenje od desetak posto

Najavljeno poskupljenje kave već je mnoge građane natjeralo na razmišljanje o odricanju od omiljenog rituala – ispijanja kave.

Iako je nedavno istraživanje koje je proveo Gfk pokazalo da čak 80 posto Hrvata svakodnevno uživa uz šalicu kave, dignu li kafići cijenu kave za najavljenih 20 posto, većina će se morati odreći i tog zadnjeg “luksuza”.

Cijene kave u regiji već su “otišle gore”. U Srbiji, primjerice, mjere poskupljenje od deset posto – u kafićima, ali i u supermarketima.

U nas je situacija još uvijek u stausu quo. Većina proizvođača pokušava se oduprijeti trendu poskupljenja, iako, kako neslužbeno doznaje Večernji, nastave li cijene kave na svjetskim burzama rasti, neće još dugo moći odolijevati poskupljenju od minimalno deset posto.

Domaći lanci cijenu kave nisu mijenjali pa tako popularna Franckova “ciglica” u Intersparu, Konzumu i Mercatoru drži svoju cijenu od 15,99 kuna.

Također, većina domaćih trgovačkih lanaca ima neku od kava, bilo mljevenih bilo instant, na akciji, odnoso prodaje je po povoljnijoj cijeni. (Večernji list)