george-keune-largeKreiramo profesionalne proizvode koji se prodaju u salonima diljem svijeta, ali u Hrvatskoj radimo iznimku, gdje naše profesionalne proizvode prodajemo i kroz maloprodaju

George Keune, predsjednik tvrtke Keune Haircosmetics, na čelu je obiteljskog biznisa koji postoji gotovo 88 godina.

U nedavnom posjetu Hrvatskoj otkrio je planove za budućnost te kako je došlo do spajanja tvrtki Keune i Colori Tinta, odnosno kako je nastala tvrtka Keune Adriatic.

Za početak, recite nam nešto o bogatoj povijesti tvrtke Keune, o vašem ocu Janu Keuneu koji je osnovao kompaniju? Kako je sve počelo?

Korijeni Keune Haircosmetics datiraju iz 1922. kada je moj otac, kemičar Jan Keune, otvorio svoj mali biznis fokusirajući se na kemijske proizvode za frizere. Godinu kasnije izumio je trajnu ondulaciju, a 1927. krenula je redovna proizvodnja.

To je bio početak međunarodne ekspanzije tvrtke Keune Haircosmetisc. Sljedeće desetljeće obilježeno je s nekoliko inovacija, kao što je primjerice prvi aerosol lak za kosu.

Što Keune čini uspješnom tvrtkom?

Kvaliteta je temelj naše poslovne filozofije i uvijek je bila jedan od najvažnijih čimbenika uspjeha tvrtke. Specijalizirani smo za visoko kvalitetne profesionalne proizvode za njegu kose, što se pokazalo kao ispravna strategija rasta i razvoja kojoj smo dosljedni svih ovih 88 godina.

Samo najbolje je dovoljno dobro. Keune proizvodi su isključivo razvijeni za profesionalnu upotrebu. U našem istraživačkom i razvojnom laboratoriju je slobodno odabrati sirovinu bez ikakvih ograničenja. Uvijek se izabiru najbolji sastojci, tako da će profesionalni frizeri svakako prepoznati bolju kvalitetu Keune proizvoda.

Je li kompanija još uvijek u vlasništvu obitelji Keune?

Keune Haircosmetics je još uvijek neovisna obiteljska kompanija. To je najveća obiteljska kompanija u svijetu koja se bavi proizvodima za kosu.

Ja sam predsjednik i vlasnik, a moj sin George Keune junior, treća generacija, je potpredsjednik. Naša kompanija je jedinstvena po pitanju obiteljske tradicije i biznisa i tako će nadam se ostati i dalje.

Koliko ljudi trenutno zapošljavate i gdje sve u svijetu možemo pronaći vaše proizvode i proizvodne pogone?
Keune Haircosmetics sa središnjicom smještenoj u Nizozemskoj ima podružnice u Atlanti u SAD-u, u Baselu u Švicarskoj, u Briselu u Belgiji i sada u Hrvatskoj.

Keune proizvodi izvoze se širom svijeta i deseci tisuća frizera u više od 70 zemalja koriste naše profesionalne proizvode za njegu kose u svojim salonima.

Središnji ured u Soestu, u Nizozemskoj, prostire se na 20.000 m² prostora za prozvodnju i 15.000 m² prostora za skladište. Tvrtka zapošljava 280 ljudi. Zasigurno, u sljedećih nekoliko godina može se više očekivati od tvrtke Keune.

Osobno dizajnirate ambalažu i izgled proizvoda. Možete li nam reći više o karakterističnom Keune logotipu i izboru boja koje predstavljaju brend: crna i siva?
Font Keune logotipa je Futura Light. Koristimo taj font za svu komunikaciju, čak je i na vratima našeg laboratorija. Keune ima jedini u svijetu pakiranja s korištenjem jednog fonta. To je dio našeg vizualnog identiteta. Izabrao sam crnu i sivu jer su te boje vječne i uvijek će biti moderne.

Što možete reći o 20 godina postojanja u Hrvatskoj? Jeste li zadovoljni postignutim?
Vrlo sam ponosan na prisutnost tvrtke Keune u Hrvatskoj. Tvrtka Colori Tinta je izgradila ime i brend Keune na visini kojoj pripada i jako sam zadovoljan opravdanim statusom koji uživamo u Hrvatskoj i regiji.

Zagreb je naš centar u ovom dijelu Europe, a svoje proizvode proširit ćemo na cijelu regiju. Zahvaljujem gospodinu Berislavu Pećaniću na hrabrosti i poduzetničkoj inicijativi, koji je početkom devedesetih godina došao u naš ured u Nizozemskoj sa željom da distribuira naše proizvode u Hrvatskoj.

Kako ste se odlučili za partnerstvo s tvrtkom Colori Tinta i osnovali novu zajedničku kompaniju Keune Adriatic? Recite nam nešto više o tom poslovnom planu i planovima za budućnost.
Tvrtka Keune postala je jednakopravni partner tvrtki Colori Tinta, koja je primljena u obitelj i promijenjeno je ime u zajedničku tvrtku – Keune Adriatic.

Radit ćemo u svim zemljama bivše Jugoslavije, te planiramo ići na tržišta regije, odnosno na tržišta Albanije, Mađarske, možda i Grčke.

Što se tiče planova za budućnost, zainteresirani smo za područja na kojima nismo zastupljeni, točnije u Kini i Japanu. Do sada smo surađivali samo s ekskluzivno frizerskim salonima, ali gospodin Pećanić je odlučio da ćemo u Hrvatskoj raditi paralelno na dva tržišta: i u frizerskim salonima i u maloprodaji.

Mislim da naša pozicija u budućnosti ovisi o tome, jer ukoliko ne bude funkcioniralo na jednom tržištu, funkcionirat će na drugom. Jedno tržište zapravo podupire drugo.

Na drugim tržištima, osim Hrvatske i regije, to još nismo napravili, ali o tome razmišljamo s velikom opreznošću, u skladu sa specifičnostima svakog pojedinog tržišta.

george-keune-wide-largeJe li Keune više profesionalni brend za frizere ili je današnji naglasak više sklon krajnjim potrošačima i maloprodajnim lancima?
Mi kreiramo profesionalne proizvode koji se prodaju u salonima diljem svijeta, ali u Hrvatskoj radimo iznimku, gdje naše profesionalne proizvode prodajemo i kroz maloprodaju.

Koje inovacije možemo očekivati iz tvrtke Keune u bližoj budućnosti?
Uvijek radimo istraživanja prije nego što razvijemo nove proizvode. U današnje vrijeme je rastuća potražnja za organskim proizvodima, koji su temeljeni na prirodnim sastojcima s vrlo visokom kvalitetom.

Radimo s prestižnim profesionalnim asortimanom za njegu kose koji poštuje okoliš. Proizvodi u tom rasponu brinu za njegu vaše kose, isto kao i za okoliš.