eurovoce-proizvodnja-largeKako su sve nestabilnije vremenske prilike djelovale na proizvodne planove jedne od najuspješnijih slavonskih prehrambenih tvrtki, provjerio je tportal.hr u pogonima i na plantažama Eurovoća iz Orahovice

Poplava, tuča i mraz ozbiljno su ugrozili prinos višnje, a zbog suše na udaru su nasadi krastavaca, ali tvrtka svejedno planira izvoz u vrijednosti od četiri milijuna eura.

Orahovičko Eurovoće, u čijem sastavu djeluje i slatinska Marinada, zbog nestabilnih vremenskih prilika ove će godine teže ostvariti planiranu proizvodnju.

Prije desetak dana završili su s berbom, otkupom i preradom 1400 tona višnje, čiji je prinos, zbog poplave, tuče i mraza bio znatno ispod očekivanog – ove im je godine uništeno 95 posto roda na 190 hektara vlastitih plantaža.

S tih su površina uspjeli dobiti tek stotinjak tona višnje, a za ostatak su se pobrinuli otkupom. Plaćali su je 4,20 kuna za kilogram, što je veća cijena od prošlogodišnje, kada su nudili 3,30 kuna.

Slično prolaze i s krastavcem kojemu ove godine štete visoke temperature i suša. Nastavi li se sušno razdoblje, kaže Jeronim Pandurić, direktor Eurovoća, ovogodišnji plan proizvodnje od 2000 tona kiselog krastavca mogao bi postati upitan.

Ni ove ga godine, unatoč otkupnoj cijeni od 0,60 eura po kilogramu za prvu klasu, na domaćem području nema dovoljno, zbog čega su dobavljače potražili i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

“Zbog naslijeđenih obaveza i manjkave tehnologije poslujemo s određenim poteškoćama, prošle smo godine zabilježili gubitak od pet milijuna kuna, a morali smo ugasiti i pogon u Đakovu s 23 stalno zaposlena radnika. Budemo li iduće godine poslovali kao ove – to će biti uspjeh”, kaže Pandurić.

Jaka konkurencija i visoki troškovi proizvodnje dodatni su im problem. Kako bi opstali na tržištu, protekle su godine posjetili brojne sajmove, dogovarali poslovnu suradnju s mogućim kupcima u Rusiji, Ukrajini, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji te u nekim zemljama Bliskog Istoka. (Tportal.hr)