Kriza natjerala Europljane na štednju

Ponukan velikom krizom u GfK Association  je proveo istraživanje  ponašanja potrošača (“uštede dan po dan“) kako bi se dobilo uvid u raznolikost ponašanja za devet promatranih zemalja u Europi. Dok potrošači u Njemačkoj, V. Britaniji, Francuskoj i  Austriji nastoje svakodnevno štedjeti na raznim područjima ima i ispitanika koji ne brinu toliko o štednji kao na primjer u Španjolskoj i Poljskoj. U te dvije zemlje jedan od tri ispitanika iskazuje da nije ništa štedio niti je smanjio svoj kućni budžet u proteklom razdoblju nakon izbijanja krize.

Razne zemlje, razne mjere štednje
Preko  četiri od deset potrošača u Njemačkoj, Nizozemskoj i Austriji nastoji kupiti hranu i piće po najnižoj mogućoj cijeni. Suprotno, ispitanici u Rusiji i Italiji najviše režu troškove za odjeću i obuću (49 odnosno 43%). Smanjenje  troškova prehrane izvan kuće (restorani i sl.) također su oblik limitiranja dnevnih troškova, posebno u Njemačkoj (48%), Francuskoj (45%), Austriji (41%) i  Italiji (42%).

Potrošači u Rusiji i Njemačkoj pokušavaju odgoditi ( 45 odnosno 42%) velike kupovine (kao kupnja automobila, stroja za pranje rublja i sl.). Francuzi i Nijemci režu i svoje dnevne troškove vezane uz  izlazak u kafiće na piće ili kavu. Slično se štedi i na troškovima   za izlazak u kazalište ili kino – posebno Francuzi i Nijemci. Biranje jeftinijeg aranžmana za odlazak na odmor također je uobičajeni oblik štednje za jednog od tri potrošača u Njemačkoj, Austriji, Francuskoj, Nizozemskoj i V. Britaniji.

Nešto preko 38% Britanaca i 27% Nizozemaca odgovara da štede zahvaljujući  nižim troškovima za grijanje i hlađenje. Kupovanje najjeftinijih putnih karata za željeznicu i avion karakteristično je za jednu od pet ispitanih osoba u V. Britaniji, Njemačkoj i Austriji.

Žene su često štedljivije od muškaraca
Ukupno uzevši, žene su u Europi više orijentirane na štednju: one posebno najjeftinije kupuju  hranu i pića (42% prema 34%), troše manje na odjeći i obuću  (42% nasuprot 36%) i rjeđe kupuju novine i časopise (24% prema 18%).

Žene / domaćice predstavnice srednje klase u Europi  posebno štede na hrani i piću (48%), ograničavaju svoju potrošnju za odjeću i obuću (47%), izlaske u kafiće (43%), restorane (46%) i kino (46%). Ipak,  starije predstavnice srednje klase ne moraju toliko štedjeti na hrani i piću (37%) te odjeći i obući (40%).

tablica-gfkO istraživanju: Istraživanje „Day-to-day saving in Europe (European Consumer
Study 2010.)“; baza osobe starije od 15 godina; 10.200 potrošača u 9 zemalja( Njemačka, ,Francuska, V .Britanija, Italija, Nizozemska, Austrija, Španjolska, Poljska, Rusija);
reprezentativno za ukupno 439 milijuna stanovnika odabranih zemalja; GfK  Association, veljača 2010.