Kruh u Federaciji BiH uskoro poskupljuje

Moguća nova cijena ovog glavnog prehrambenog proizvoda je 1,10 KM, tvrde pekari

Poskupljenje kruha obrazlažu rastom cijene brašna koje mlinari pravdaju poskupljenjem pšenice na svjetskom tržištu. Pekari ne isključuju ni mogućnost novog poskupljenja kruha i ostalih proizvoda od brašna tijekom zime, s obzirom da i dalje raste cijena pšenice, a u zimskom periodu mlinari su opterećeni i troškovima skladištenja ove žitarice, pišu Nezavisne novine.

“Do kraja idućeg tjedna trebalo bi se znati od kada i za koliko će poskupiti kruh. Mislim da će se to kretati zasigurno od 10 do 15 posto. Moja procjena je da ako cijena polubijelog kruha od 400 grama, koji sada košta 0,95 KM ne bude bar 1,10 KM, imat ćemo ozbiljne probleme. Svaka isporuka brašna je skuplja. Sada košta 0,74 KM po kilogramu i prešlo je kritičnu granicu. Potrošači moraju očekivati skore korekcije cijena proizvoda od brašna kod svih proizvođača”, istakao je Meho Alić, direktor marketinga firme “Aspek” Sarajevo.

U Udruženju pekarskih obrtnika u FBiH kažu da neminovno poskupljenje očekuju narednih dana jer je brašno skuplje za više od 80 posto, a poskupili su i ulje i šećer.

Vlada FBiH idućeg bi tjedna trebala donijeti odluku o inspekcijskoj kontroli mlinara bez čega inspekcije ne mogu početi ciljanu i pojačanu kontrolu proizvođača brašna, rekli su u Ministarstvu trgovine FBiH.

“Slobodno je formiranje cijena, ali se može kontrolirati kada su proizvođači brašna nabavili robu i pridržavaju li se marže koju su odredili. Ako je brašno samljeveno od pšenice koja nije poskupila, onda je marža veća i tu se može reagirati”, kažu u Ministarstvu. (Nezavisne novine)

Prethodni članakIdući tjedan otvorenje Lidla u Slavonskom Brodu
Sljedeći članakMesna industrija najavila tužbe protiv pojedinih medija