Kružno gospodarstvo

Korištenjem stručnosti, proizvoda i usluga DS Smith Belišće Croatia d.o.o. pomaže svojim kupcima da riješe izazove kružnog gospodarstva vezane uz ambalažu

Kako se svijet ubrzano mijenja, potrošači zahtijevaju sve više od proizvoda i usluga koje kupuju. Istodobno se od organizacija očekuje da radikalno smanje svoj utjecaj na prirodni svijet i gdje god je to moguće, stvore pozitivan utjecaj na ljude i okoliš koji ih okružuje.

Kompanije postavljaju ambicioznije ciljeve održivosti i nastoje integrirati kružna načela u svoje lance poslovanja i opskrbe. Korištenjem stručnosti, proizvoda i usluga DS Smith Belišće Croatia d.o.o. pomaže svojim kupcima da riješe izazove kružnog gospodarstva vezane uz ambalažu. U suradnji s Ellen MacArthur zakladom, prošle smo godine lansirali principe kružnog dizajna. Primjenom naših principa kružnog dizajna u procesu razvijanja ambalaže stvaraju se ambalažna rješenja koja pomažu našim kupcima da ispune svoje ambicije u pogledu održivosti i pripreme se za prelazak s linearnog na kružno gospodarstvo.

Dizajn je jedan od ključnih elemenata kružnog gospodarstva. Tradicionalan dizajn (kao i tradicionalna potrošnja) namijenjen je zadovoljavanju potreba krajnjeg korisnika. S druge strane, ako se razmišlja o dizajnu za kružno gospodarstvo, potrebno je uvelike proširiti svoje vidike. Potrebno je uzeti u obzir ne samo krajnjeg korisnika, već i utjecaj našeg dizajna na sve zainteresirane strane. Također potrebno je identificirati sve moguće utjecaje i posljedice našeg dizajna.

Prilikom razvijanja kružnog dizajna usredotočujemo se na pet ključnih područja:
• Mogućnost recikliranja: 100% reciklirajuća ambalaža;
• Optimizacija vlakana: Optimizacija vlakna unutar svakog lanca opskrbe;
• Zamjena plastike: Dizajniranje rješenja koja su zamjena problematičnoj i nereciklirajućoj plastici;
• Ponovna upotreba: Povećavanje ponovne upotrebe ambalaže kroz nove dizajne i inovacije;
• Zatvoreni krug: Razvoj ambalažnih rješenja kružnog dizajna.

Principi su razvijeni kako bi pomogli kompanijama u smanjenju otpada i onečišćenja, održavanju proizvoda i materijala u uporabi što je duže moguće te obnavljanju prirodnih resursa. Nakon godinu dana od početnih aktivnosti DS Smith je educirao svojih 700 dizajnera za primjenu principa kružnog dizajna prilikom procesa razvijanja ambalaže.

Vodeći brigu o kružnom gospodarstvu doprinosimo održivosti i čuvamo okoliš za buduće generacije. DS Smith uvelike radi na različitim inovativnim rješenjima u zamjeni plastike ambalažom od kartona kao i na redefiniranju ambalaže za svijet koji se mijenja. Ono što Grupa promovira je zatvoreni krug “box to box in 14 days”. To znači da od postojeće ambalaže ili kutija koje više nisu u uporabi, DS Smith je u roku od 14 dana u mogućnosti napraviti novi proizvod za njegovu daljnju uporabu u bilo kojoj od svojih 270 tvornica diljem svijeta. Sav otpad teško je ukloniti i reciklirati, ali se sigurno može puno više učiniti svakim danom – od jačanja same svijesti o važnosti selektiranja i recikliranja otpada, do aktivnosti i rada na tome.

Ne zaboravimo: ako ne učinimo ništa, do 2050. godine u oceanima bi moglo biti više plastike nego ribe!

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!c

Prethodni članakPivo, radler, cider: Izazovna godina za pivo
Sljedeći članakProšli tjedan vrijednost fiskaliziranih računa na godišnjoj razini veća 13 posto