Prije 125 godina, August Kuehne i Friedrich Nagel osnovali su otpremničko društvo u Bremenu pod nazivom Kuehne + Nagel. Društvo koje je započelo s prijevozom sirovina kao što su pamuk, žitarice, drvo, krmivo i šećer razvilo se u jedno od vodećih svjetskih logističkih društava.

Danas Kuehne + Nagel ima logističku mrežu koja pokriva cijeli svijet i nudi svojim strankama integrirana logistička rješenja s velikom dodanom vrijednošću.

“U povijesti društva Kuehne + Nagel, Bremen je i dalje mjesto od neusporedive važnosti”, riječi su Klaus-Michaela Kuehnea, većinskog dioničara i počasnog predsjednika društva Kuehne + Nagel International AG. “To je mjesto gdje je društvo nastalo i iz kojeg se i danas vrijedne inicijative šire u svijet, bilo da je riječ o nadležnoj centrali za pomorski prijevoz ili poslovnoj diviziji za ugovornu logistiku.”

Kuehne je naglasio da je, uz zdravu korporativnu politiku usmjerenu na rast i razvoj, predanost mnogih talentiranih zaposlenika bilo to što je omogućilo društvu Kuehne + Nagel da dosegne svoju trenutačnu veličinu.

“Jedno od naših načela uvijek je bilo motiviranje i razvoj zaposlenika u sklopu društva i težnja ostvarivanju uspjeha putem timskog rada, a koji je nužan za logističko društvo s njegovim složenim zadaćama i funkcijama pružatelja usluga”, kaže on.

Tri generacije za sidrom i kormilom – kratki pregled
Upravo su August Kuehne i Friedrich Nagel bili ti koji su svojom odlučnošću, samopouzdanjem i snalažljivošću u suočavanju s novim izazovima, te inovativnim uslugama, dali primjer i postavili temelje uspjeha društva.

U drugoj generaciji, Alfred Kuehne vodio je tvrtku šest desetljeća, oblikujući organizaciju uspio je ostvariti ne samo zavidan položaj društva među vodećim otpremnicima u Njemačkoj, već je, također, pokrenuo i prve korake prema internacionalizaciji.

Početkom 1960-ih, započela je nova era obiteljski vođenog društva dolaskom treće generacije – Klaus-Michaela Kuehnea. On je realizirao svoju viziju uspostavljanja globalne logističke mreže, koja trenutačno ima približno 63.000 zaposlenika, na 1.000 lokacija u više od 100 država svijeta i time ojačao položaj društva Kuehne + Nagel u eri globalizacije i međunarodne podjele rada.

Tijekom zadnjih desetljeća, društvo Kuehne + Nagel ne samo da je osiguralo najviše pozicije na ljestvici globalnih pomorskih i zračnih otpremnika, već je razvilo i ugovornu logistiku kao treću ključnu diviziju.

Na isti način na koji su specijalizirani prijevoz pamuka i posebno prilagođene usluge bile ključ uspjeha osnivača društva, tako i današnja specifična logistička rješenja, zasnovana na IT tehnologiji čine društvo Kuehne + Nagel važnim partnerom u trgovini i industriji.

Zbog svojih inovativnih usluga društvo Kuehne + Nagel u mogućnosti je pružiti podršku svojim strankama “od vrata do vrata”.

125+ – Pogled u budućnost
Karl Gernandt, predsjednik društva Kuehne + Nagel International AG, u svom govoru održanom u povodu obljetnice primijetio je da je do danas samo nekoliko društava u logističkoj industriji uspjelo demonstrirati takvu tradiciju i razvoj.

“Postoje specifične snage kao što su poduzetnički duh, inovativna snaga, učinkovitost i mogućnost trajnog učenja, te posebna kultura društva koju žive svi njegovi zaposlenici koje su omogućile društvu Kuehne + Nagel ostvarivanje uspjeha”, kazao je tom prigodom.

Gernandt je demonstrirao svoje uvjerenje da “gradeći na temelju ovih snaga te na uspješnom balansu tradicije i daljnjeg razvoja, Kuehne + Nagel grupa je savršeno spremna za budućnost i ne samo da će svladati izazove desetljeća koja dolaze već će ih oblikovati. To je ono na što se misli sa znakom “plus” u našem logu povodom obljetnice (125+)”.

Svjetska turneja transportnih kontejnera u povodu obljetnice društva – iz Bremena po cijelom svijetu
U sklopu obilježavanja obljetnice društva, društvo Kuehne + Nagel šalje dva kontejnera od 40 stopa na put oko svijeta – jedan u smjeru istoka, drugi u smjeru zapada. U kontejnerima se nalaze četiri multimedijske stanice na kojima posjetitelji mogu otkriti podatke o povijesti, portfelju usluga, inovacijama i mogućnostima razvoja karijere u Kuehne + Nagel grupi.

Kontejner će biti predstavljen na 14 lokacija diljem svijeta, na događanjima s lokalnim partnerima. Turneja naglašava ne samo vodeću poziciju društva u svjetskom pomorskom prijevozu, već i snagu globalne mreže društva.

Na kraju spomenutog događanja u Bremenu, Klaus-Michael Kuehne osobno je plombirao jedan od dva kontejnera i zaželio im sretnu turneju u povodu obljetnice (eng. “Anniversary World Tour”).

S više od 63.000 djelatnika na 1.000 lokacija u više od 100 zemalja, Grupa Kuehne + Nagel jedna je od vodećih svjetskih logističkih kompanija. Snažan položaj na tržištu postigla je poslovima u pomorskom, zračnom i cestovnom prijevozu te ugovornoj logistici s jasnim fokusom na pružanju usluga u vrijednosnom lancu pomoću suvremene informatičke tehnologije.

Kuehne + Nagel Hrvatska osnovana je 1992. Sa sjedištem u Sv. Nedelji i podružnici u Rijeci tvrtka zapošljava oko 120 djelatnika nudeći usluge hrvatskim i međunarodnim strankama.