Zaključenje preuzimanja od strane Agrokora dovelo je Mercator u žižu interesa koji se lipanjskim prvim mjestom izjednačio s Konzumom u broju mjesečnih pobjeda od početka godine

Polovina 2014. godine je iza nas. Lipanj je ponovno donio najviše medijskih objava vezanih za poslovne rezultate i poslovanje, no i dugo očekivanu vijest o konačnom završetku kupoprodajnog procesa Agrokora i Mercatora.

VELIKA VIJEST
Vijest mjeseca – kupnja Mercatora od strane Agrokora, Mercator je vratila na prvo mjesto. To mu je mjesto donijelo izjednačenje s Konzumom kada se radi o medijskoj zastupljenosti u 2014.

Dva su se trgovačka lanca u prvih šest mjeseci izmjenjivala na čelnoj poziciji: u siječnju i veljači prvo je mjesto zauzeo Mercator, zatim su ožujak, travanj i svibanj pripali Konzumu, a lipanj ponovno Mercatoru.

Cijelog se mjeseca objavljivalo o procesu kupnje Mercatora, a na kraju je lipnja objavljen i komentar vlasnika Agrokora za slovensku televiziju u kojem je rekao da je već bio u Mercatoru, razgovarao i sa sindikatima i s menadžmentom koji su oduševljeni i da će to biti perfektno partnerstvo. Najavio je i poslovno čudo u regiji.

Konzum je na drugom mjestu. Dio se objava isto tako odnosio na kupovinu Mercatora i promjene koje slijede. Osim o poslovnim rezultatima i asortimanu proizvoda, objavljivalo se i o humanitarnim akcijama Konzuma te o Vatrenom kampu.

Naime, Konzum, Ledo, Jamnica i PIK Vrbovec pripremili su za hrvatske navijače Vatreni kamp koji je na proputovanju Hrvatskom pružio zabavu cijelim obiteljima.

Spar i Lidl su zadržali svoje prošlomjesečne pozicije. O Sparu se, kao i o Mercatoru i Konzumu, najviše objavljivalo o poslovnim rezultatima.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja odobrila je namjeru provedbe koncentracije kojom Spar Hrvatska stječe 20 prodajnih mjesta Dione na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije.

Za Lidl su mediji prenijeli najviše objava vezanih za promidžbu i sponzorstva.

Zajedno s Caritasom i tvrtkom Unijapapir, Lidl je pokrenuo nacionalnu humanitarnu akciju “Spremni za dobro!” s ciljem prikupljanja i prodaje starog papira kako bi osigurali sredstva za pomoć djeci iz siromašnih obitelji u nabavi novih udžbenika za nadolazeću školsku godinu.

POSLOVANJE I OSTALE TEME
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (55,15%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s neznatnom razlikom u odnosu na tematiku vezanu za promidžbu i sponzorstva.

O trgovačkim su lancima i vezanoj tematici u lipnju tiskani mediji i portali objavljivali gotovo jednako.

Pojedinačno gledajući, najviše se o trgovačkim lancima pisalo u dnevnim novinama, pri čemu je na prvom mjestu 24 sata, a na trećem i četvrtom Večernji list i Jutarnji list.

Društvo im jedino radi portal jatrgovac.hr koji je zauzeo drugo mjesto. U tiskanim se medijima nešto više objavljivalo o tematici vezanoj za asortiman i cijene, uslugama i odnosu prema kupcima te o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima.

Na portalima se prednost daje poslovanju i poslovnim rezultatima. O poslovanju se tijekom lipnja i najviše pisalo, ukupno 55,15% od ukupnog broja zabilježenih objava. Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike asortiman i cijene proizvoda – 86% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić