martin-lindstrom-kupologijaKoliko znamo o tome zašto kupujemo? Što zaista utječe na naše odluke u današnjem svijetu prepunom poruka?

U knjizi Kupologija, Martin Lindstrom predstavlja otkrića svoje trogodišnje neuromarketinške studije vrijedne sedam milijuna dolara.

Taj pionirskog eksperimenta koji je zavirio u mozgove dvije tisuće dobrovoljaca iz cijelog svijeta koji su se susretali s različitim oglasima, logotipima, reklamama, brendovima i proizvodima.

Da li se seks stvarno dobro prodaje? Da li nas još okružuju podsvjesne reklame? Mogu li kul brendovi potaknuti naš nagon za sparivanjem? Može li promatranje proizvoda potaknuti ostala čula – miris, dodir i sluh?

Zaprepašćujuća otkrića razbijaju mnoga uvjerenja o tome što privlači naše interese i navodi nas na kupovinu, a dio istih prenosimo.

Svi smo mi potrošači. Bilo da kupujemo mobilni telefon, kremu protiv bora ili coca-colu, kupovina čini ogroman dio našeg svakodnevnog života. Upravo nas zbog toga svakog dana stručnjaci za marketing i reklame bombardiraju porukama. Sa svim tim nebrojenim reklamama kojima smo izloženi svakog dana, kako uopće popamtimo sve te reklame, brendove i oglase? Što određuje koje će informacije stići do naše svijesti, a koje će završiti u industrijskom otpadu našeg mozga zatrpanom trenutno zaboravljenim reklamama?

Što privlači kupce
Želio sam otkriti zašto potrošače privlači određena marka odjeće ili automobila ili određena vrsta kreme za brijanje, šampona ili čokolade. Shvatio sam da se odgovor krije negdje u mozgu. Bio sam uvjeren da bih, kad bi ga uspio otkriti, pomogao ne samo budućnosti reklamiranja već i revolucionarno izmijenio način razmišljanja i ponašanja svih nas kao potrošača. Ali evo u čemu je ironija sudbine: kao potrošači ne možemo si postaviti takva pitanja, jer najčešće ne znamo odgovore. Kad biste me pitali jesam li ostavio ključ hotelske sobe na krevetu, na ormariću, u kupaonici ili ispod daljinskog upravljača, bar svjesno, ne bih imao pojma. Isto vrijedi i za pitanje zašto sam kupio neki proizvod. Nemam pojma. Jednostavno sam to napravio. Međutim, ako bi stručnjaci za marketing uspjeli otkriti što se to događa u našem mozgu što nas navodi da izaberemo jednu robnu marku umjesto druge – koje informacije prolaze kroz filter našeg mozga, a koje ne – bio bi to ključ istinskog stvaranja brendova u budućnosti.

Neuromarketing
Ubrzo sam primijetio da je neuromarketing, zanimljiv spoj marketinga i znanosti, predstavlja prozor u ljudski um kakav smo dugo čekali i da je neuromarketing ključ onoga što nazivam našom kupologijom – nesvjesnim mislima, osjećanjima i žudnjama koje upravljaju našim svakodnevnim odlukama povezanim s kupovinom. Mislim da bismo boljim razumijevanjem vlastitog, naizgled iracionalnog ponašanja – bilo da je riječ o kupovini košulje ili procjeni kandidata za posao – zapravo stekli više kontrole, a ne manje.

Kupci kao žrtve
Što više znamo o tome zašto postajemo žrtve raznih smicalica i taktika stručnjaka za reklamu, to se bolje možemo od njih i obraniti. Što više kompanije znaju o našim nesvjesnim željama i potrebama, to će korisnije i smislenije proizvode iznositi na tržište.

Skeniranje mozga
Na kraju krajeva, zar stručnjaci za marketing zapravo ne žele da nam ponude proizvode koje ćemo obožavati? Stvari koje će nas emocionalno uzbuditi i uljepšati nam život? Promatrano iz ovog kuta, skeniranje mozga, ako je etički upotrebljeno, može nam svima donijeti korist. Zamislite više proizvoda koji mogu donijeti više novca i istovremeno usrećiti potrošače. To je dobra kombinacija. Naravno, neuromarketing ne daje odgovore na sva pitanja. (marketnetwork.rs)