U petak, 4. ožujka, u novootvorenom prostoru centra HUB385 održana je prva regionalna konferencija Ladies of New Business namijenjena ženama u tehnološkoj i digitalnoj industriji.

Ivana Grbavac_Google Adriatics, Lana Bedeković Rosandić_Alert, Ida Pandur_ENTG, Antonija Bilić Arar_BlaBlaCarOva konferencija okupila je 150 sudionika, većinom žena, iz samog vrha ICT industrije, koje su u pozitivnoj atmosferi raspravljale o ozbiljnim temama poput potplaćenosti žena na radnim mjestima, diskriminaciju na radnom mjestu, nedostatku prilika za napredovanje, problemima s kojima se žene susreću prilikom usklađivanja privatnog i poslovnog života.

Zbog velikog broja prijava, konferencija se mogla pratiti i uz pomoć internetskog prijenosa.

Konferencija je otvorena panel diskusijom “Kako do vrha” na kojoj su sudjelovali Dijana Hrastović, članica uprave Zagrebačke banke, Ivana Marković članica uprave kompanije Vipnet, Ivana Galić, direktorica marketinga i komunikacija Nove TV te Nataša Đukanović, direktorica marketinga kompanije .ME Domain.

Raspravljalo se o iskustvima i stavovima vezanim za napredovanje žena u digitalnoj industriji što uključuje i pitanje plaća i pozicija, a sudionice su se složile kako se žene trebaju više boriti, poput muškaraca i naučiti ne osuđivati jedna drugu. Kao jedan od većih problema istaknuta je i potplaćenost žena.

Konferencija je nastavljena razgovorom s Ivanom Šoljan, članicom uprave IN2 koja je istaknula kako je problem žena u poslovnim sredinama skromnost, a iz njenog iskustva, na spomen promaknuća većina žena reagira na sličan način: “Da, može, iako nisam sigurna mogu li ja to!” Na konferenciji je nastupila i mlada Elizabeta Novaković, poduzetnica i autorica Acro planera, koja se posebno dotaknula pitanja mentorstva koje joj je pomoglo u poslovnom uspjehu. Mentorstvo je važan dio programa Digitalni karanfili predstavljenog na konferenciji, a povodom kojeg su se povezivali mentori i mentorice s osobama koje žele biti mentorirane u poslu.

Sudionice posljednjeg panela večeri, pod nazivom “Definicija uspjeha kroz mentorstvo”, smatraju kako se borbenost i ponašanje poput muškaraca u poslovanju često zamjera ženama, pogotovo ako otvoreno kažu što žele i hoće. Sudionice panela Lana Bendeković Rosandić, direktorica marketinške agencije Alert, Antonija Bilić Arar, country managerica startupa BlaBlaCar, Ivana Marić iz inicijative Women in Andria, Ida Pandur, osnivačica i direktorica agencije ENTG te Ivana Grbavac iz kompanije Google Adriatics, priznale su kako žene često pate od “sindroma uljeza” i misle da nisu dovoljno dobre niti sposobne za posao koji obavljaju te da su im se dobre stvari dogodile slučajno,  što je svakako jedan od stavova u društvu koji se treba mijenjati.

Na konferenciji su također predstavljeni i rezultati istraživanja provedenog na 400 žena od kojih se 220 nalazi na vodećim pozicijama u svojim kompanijama, nastalog u suradnji s agencijom za istraživanje tržišta Hendal, koje je pokazalo kako žene u ICT sektoru imaju 30% manje plaće od muškaraca. 70% žena se nije susrelo s negativnim konotacijama od strane muškaraca.

“Čitava ICT industrija u posljednja je dva desetljeća imala golem utjecaj na živote ljudi, pritom potpuno promijenivši paradigmu komuniciranja. Imajući na umu koliko je ICT dinamična industrija i brzo se razvija, očekivali bismo veću razinu rodne jednakosti. Ali i danas je čest slučaj da djevojke koje odlučuju o svom fakultetskom obrazovanju, još uvijek izbjegavaju tehnička zanimanja jer ih smatraju tipično muškima. Dokaz tome je i podatak da na EU razini samo 29 od 1000 ženskih diplomanata ima diplomu iz područja ICT-a, a kompanije s kvalitetnom rodnom jednakošću imaju 45 posto više šanse povećati svoj tržišni udio. Upravo zbog ovakvih podataka moramo iskoristiti svaku priliku kako bismo jačali svijest javnosti, a ovu konferenciju doživljavam kao kvalitetnu platformu za postizanje tog cilja”, izjavila je Ivana Marković članica uprave kompanije Vipnet.

“S obzirom na brze promjene na tržištu te razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija i poslovni odnos s klijentima se promijenio. Zagrebačka banka postala je svjesnija da je jako bitno uspostaviti trajnu i konzistentnu digitalnu prisutnost u skladu s novim trendovima, da su se ponašanja i očekivanja naših klijenata promijenila te da ćemo njihovo zadovoljstvo i lojalnost povećati samo ako slijedimo ‘anytime – any place – anywhere’ slogan, pružajući im potrebne informacije i podršku kroz dvosmjernu komunikaciju. Konferencija prati digital, ali fokus stavlja na žene u digitalu i to nas je privuklo. Gotovo dvije trećine zaposlenika u Zagrebačkoj banci čine upravo žene, a puno pripadnica tog spola je i na različitim rukovodnim pozicijama. U tom smislu smatramo važnim poticati bolju budućnost mladih žena – da razviju svoj poduzetnički duh, da ravnopravno napreduju u svojoj karijeri i da ostvare svoje snove, bez obzira okušali se u samostalnom poslu, u korporativnom ili javnom sektoru”, izjavila je Dijana Hrastović, članica uprave Zagrebačke banke.

Konferencija Ladies of New Business - Iva SulenticKonferenciju Ladies od New Business organizirao je tehnološki online magazin Netokracija  uz pomoć zlatnog partnera kompanije Vipnet, srebrnog partnera Zagrebačke banke, te kompanija Grawe, mStart, Carat, Coca-Cola, Lean In Hrvatska, UX Passion, Alert, Beck’s, Tester Box, Neuralab, Hendal, Google, HBOR, Uber, Zaklade Luka i udruge eStudent, dok su medijski partneri NovaTV, zadovoljna.hr i Women in Adria. Projekt su podržali Predsjednica Republike Hrvatske, Ured za ravnopravnost spolova Vlade Republike Hrvatske te US Commercial Service. Dan prije zagrebačke inačice konferencija Ladies of New Business održala se u Ljubljani, a 8. ožujka konferencija će se održati i u Beogradu.