KategorijeLeaflet reportLeaflet report: Informacija iz prve ruke

Leaflet report: Informacija iz prve ruke

Leci su važan alat direktnog marketinga koji trgovački lanci koriste kako bi dostavili svježu informaciju do svojih kupaca o najnovijoj i najatraktivnijoj ponudi

Leci su svuda oko nas. Postali su nezaobilazan kanal širenja informacija do krajnjih kupaca. Svi mi volimo ponekad uzeti letke, udobno se zavaliti i pogledati najnoviju ponudu trgovačkih lanaca kako bismo isplanirali kupnju ili našli nešto što nas osobito zanima.

Kao što smo i u prošlom osvrtu naglasili, letak je važan marketinški alat koji koriste sve tvrtke koje pojačano rade na direktnom marketingu. U ovom izvješću donosimo uvid u nekoliko kategorija, njihovih podkategorija i na kraju usporedbu “ljetnih namaza”.

Glavne mjere koje se koriste u analizi letaka su broj promocija ili objava te GAV (bruto oglasna vrijednost). GAV (Gross Advertising Value) odnosi se na kvalitetu oglašavanja, a čine ga osnovni parametri: pozicija u letku, veličina objave u cm2, format letka i bruto domet. Dvije mjere koje ćemo često spominjati u analizi.

DVA RASTA, JEDAN PAD
U prvom redu obratit ćemo pažnju na tri kategorije prema internacionalnoj podjeli, jednu prehrambenu – Food, i dvije neprehrambene – Non Food1 i Non Food2, te ćemo pojasniti njihove najoglašivanije kategorije u nastavku.

Analiza je rađena na godišnjoj razini te se uspoređuje stanje iz lipnja 2014. u odnosu na lipanj 2013. godine. Segmenti Food i Non Food1 bilježe porast po broju promocija, dok je Non Food2 segment ostvario pad u lipnju u odnosu na isti mjesec lani.

U Food segmentu TOP 5 oglašavanih kategorija su: meso/kobasice, slatko/grickalice, mliječni proizvodi, bezalkoholna te alkoholna pića. Sve kategorije u tom razdoblju bilježe sličan broj promocija.

Od svih pet kategorija, alkoholna pića ipak bilježe veliki skok, što je sasvim logično ako se zna da je lipanj bio mjesec Svjetskog prvenstva u nogometu kada industrija alkoholnih pića ima svoje akcije.

U Non Food1 segmentu TOP 5 oglašavanih kategorija su: proizvodi za njegu, sredstva za čišćenje, sredstva za njegu kose, higijenski papiri i sredstva za njegu kože. Cijeli segment bilježi porast po broju promocija u 2014. u usporedbi s prethodnom godinom.

Ipak, navedenih pet kategorija bilježe pad oglašavanja. To je posljedica, kako kaže jedan od naših klijenata iz segmenta Non Food1, “sve manjih marketinških budžeta u 2014. godini što ima negativan utjecaj i na proces oglašavanja u lecima”.

Važno je izdvojiti da sredstva za čišćenje i higijenski papiri imaju jednak broj promocija u lipnju ove godine u odnosu na isti mjesec lani.

U Non Food2 segmentu TOP 5 oglašavanih kategorija su: individual demand, proizvodi za kuhinju, smeđa tehnika, komponente za računala i tekstil za kućanstva.

Prve tri kategorije imaju porast po broju promocija u ovoj godini u odnosu na 2013. Nažalost, podkategorija komponente za računala bilježi pad.

Zašto? Provjera je odmah uslijedila. Proizvođači i trgovci nam daju isti odgovor: zadnjih nekoliko godina IT sektor više ulaže u nove medije i pristup krajnjem potrošaču. Naravno da i letak koriste, ali ne toliko kao što su to prije radili. I zadnja podkategorija – tekstil za kućanstva – bilježi porast broja promocija u 2014. godini.

LJETNI NAMAZI
U analizi “ljetnih namaza” ne donosimo broj promocija, već udio objava i kvalitetu oglašavanja (GAV) za lipanj 2014. godine. Napravili smo usporedbu po podkategorijama: sirni namazi, pašteta i čokoladni namazi.

Ljetni doručak započinjemo sa sirnim namazima Vindije, Dukata ili Belja. Vindija ima najveći udio po udjelu objava, a Dukat po udjelu u GAV-u.

Nakon napornog radnog jutra ili odmora na plaži, dolazi ručak. Topli “francuz” i pašteta od Gavrilovića, Argete ili Podravke. Rame uz rame su Gavrilović i Argeta po udjelu objava, a po GAV-u Argeta ipak ima značajnu prednost. Podravka je nešto slabija.

Za male i nas veliku djecu čokoladni namaz na kraju od Nutelle, Lino lade ili Nuggija. U ovoj podkategoriji Nutella prednjači po udjelu objava i GAV-u u odnosu na Podravkinu Lino ladu, dok se na trećem mjestu nalazi Nuggi, vlastita robna marka Kauflanda.

Ako se osvrnemo unatrag, možemo zaključiti kako nam godina 2014. za prvih šest mjeseci pokazuje porast oglašavanja kroz letke za pojedine prehrambene kategorije te da GAV jednako tako bilježi porast naspram 2013. godine.

Melani Cipot, Marko Havaši

Najnovije objave

Pogledajte u budućnost financija na prvom Finance Weekendu

Finance Weekend će se baviti ključnim temama koje oblikuju budućnost financija Godinu dana prije punoljetnosti, po prvi puta u Rovinju na Weekendu.17, dolaze nam i...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...