Trgovački lanac Lidl razmatra opcije ulaska na tržište Bosne i Hercegovine, a jedan od dokaza za to je da su već kupili nacionalnu internet domenu u BiH – www.lidl.ba, doznaje BiznisInfo.ba.

lidl-supermarket-kolica-midiO namjerama Lidla da uđe na bh. tržište spekulira se već neko vrijeme, ali kompanija nikada nije službeno potvrdila svoje namjere.

Činjenica da su kupili nacionalnu internet domenu u BiH sama po sebi nije dokaz da će uskoro otvoriti centre u BiH, ali je jasan pokazatelj najmanje dvije stvari.

Kao prvo, Lidl detaljno prati događanja u BiH, a kao drugo da imaju u planu, prije ili kasnije, pokrenuti određene poslovne aktivnosti u BiH.

Kako doznaje ovaj portal, vlasnik domene www.lidl.ba je “Lidl Stiftung u. Co. KG”, Stiftsbergstr, 1 74167 Neckarsulm, Njemačka. Na domeni trenutno nije napravljena nikakva internet stranica, već je ona preusmjerena na Lidlovu međunarodnu domenu www.lidl-info.com.

Internet domena se obično kupuje unaprijed, prije službenog ulaska neke kompanije na strano tržište, kako bi se izbjegla mogućnost da netko drugi kupi domenu s nazivom tvrtke i kasnije ucjenjuje kompaniju i pokuša je prodati po višestrukoj cijeni, što se često događa.

BiznisInfo je kontaktirao Lidl s upitom imaju li namjeru ulaska na bh. tržište. Iako je rečeno da će odgovor dobiti ubrzo, ni nakon nekoliko dana on nije stigao.

Inače, ranije se nagađalo da će Lidl u BiH kupiti neki od velikih lanaca, na prvom mjestu Bingo, što je kasnije demantirano. Također se nagađalo da je Lidl već kupio jedan Konzumov objekt u BiH, što su iz hrvatske kompanije odmah demantirali.

Treba reći da kupovina nekog od postojećih lanaca nije jedino rješenje, što pokazuje slučaj Srbije, gdje je Lidl, umjesto kupovine postojeće mreže, odlučio, i već započeo gradnju velikog broja vlastitih objekata, pa nije isključeno da isto uradi i u BiH.

Lidl je u ekspanziji kada je riječ o našoj regiji, pa bi širenje u BiH bilo logičan razvoj događaja. (BiznisInfo.ba)