Likovi iz priče Leopard i dječak oživjeli u Bajkaonici

Predstavljanjem limitiranog izdanja ilustrirane slikovnice “Leopard i dječak” danas je, u prostorima Muzičke akademije u Zagrebu, završio ovogodišnji projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” kojem je glavna tema bila pripovijedanje, a koji Nivea i Savez društava Naša djeca Hrvatske provode već četvrtu godinu u mnogim gradovima i općinama u Hrvatskoj.

U okviru aktivnosti u posebno osmišljenom kutku za pripovijedanje Bajkaonici, nastale su i nezaboravne priče koje su ispričala djeca iz Društava Naša djeca, a na nagradnom Nivea natječaju za najljepšu priču, s najviše glasova djece i odraslih odabrana je priča “Leopard i dječak”, koju su osmislila djeca iz Društva Naša djeca Zabok.

Poznata hrvatska ilustratorica i animatorica Ivana Guljašević Kuman oživjela je svojim maštovitim ilustracijama leoparda i dječaka Zvonkeca, a glumac Zijah Sokolović dao im je glas i ispričao njihovu priču o prijateljstvu.

Teatar Poco Loco, umjetnička organzacija koja okuplja profesionalne glumce, glazbenike, redatelje, dramaturge, vizualne umjetnike i dramske pedagoge u svrhu istraživanja novih izričaja u kazalištu za djecu i mlade, danas je ekskluzivno za prisutne udahnula život glavnim protagonistima priče, leopardu i dječaku Zvonkeca.

Kao poseban doprinos društvu i obiteljima diljem Hrvatske, u sklopu projekta pokrenut je i proces verifikacije programa pripovijedanja pri Agenciji za odgoj i obrazovanje te priprema priručnika za voditelje Bajkaonice.

Verifikacija podrazumijeva dugoročnu održivost programa koji se može razvijati i provoditi na području cijele Hrvatske, uključujući škole, vrtiće, knjižnice, bolnice te daljnje ulaganje sredstava kroz projekte resornih ministarstava znanosti, obrazovanja, kulture, demografije, obitelji, mlade i socijalne politike.

O projektu “Neka odrastanje bude dječja igra”
Nivea je 2014. godine u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske pokrenula projekt društvene odgovornosti “Neka odrastanje bude dječja igra” kako bi naglasila važnost igre za dječji razvoj i dala svoj doprinos u stvaranju boljih uvjeta za odrastanje djece i mladih diljem Hrvatske.

Projekt je dio globalne inicijative Nivea – stalo nam je do obitelji” kojom Nivea pruža podršku obiteljima pomažući djeci i odraslima u ostvarenju njihovih punih potencijala.

U prvoj godini projekta uređeno je i opremljeno 10 igraonica i prostora Društava Naša djeca te prikupljeno i publicirano više od 600 originalnih dječjih poruka odraslima. U drugoj godini provedbe projekta educirano je 50 volontera za kreativne radionice s djecom iz Društava Naša djeca, koji su proveli 36 radionica s djecom i roditeljima u više od 20 gradova i općina.

Izrađen je i poseban priručnik s igrama za djecu, voditelje, mentore, odgojitelje, nastavnike, volontere i roditelje te održan Dan igara u više od 40 gradova i općina diljem Hrvatske.

Prošle godine edukaciju je prošlo 50 kroz tri programa – dva likovno-kreativna i jedan dramsko-lutkarski seminar i održano nekoliko desetaka besplatnih radionica na temu izrade igračaka. Igračke izrađene na radionicama bile su dio posebne izložbe Igračaka u Etnografskom muzeju u kojem je predstavljena i nova društvena igra “Čiri-Biri-Bajka” nastala u sklopu projekta.

U sklopu ovogodišnjeg projekta, edukaciju je prošlo 26 volontera iz 15 Društava Naša djeca s područja cijele Hrvatske, koji su kroz dva programa usvojili znanja i vještine pripovijedanja koje će provoditi u svom svakodnevnom radu s djecom.

Uz edukacije, Društva su dobila potrebnu opremu za provođenje tih aktivnosti, a posebno je osmišljen kutak za pripovijedanje nazvan Bajkaonica u kojem volonteri djeci mogu prenijeti usvojene vještine te njima i njihovim roditeljima pružiti priliku da zarone u čarobni svijet priča. Kao rezultat kreativnih seminara, uslijedile su i edukativne radionice za roditelje i djecu diljem Hrvatske tijekom studenog u sklopu Nivea mjeseca pripovijedanja.

U sklopu projekta pokrenut je i kreativni nagradni natječaj u kojem je predstavljeno 15 priča koje su nastale u sklopu prvih Bajkaonica, a upravo je priča “Leopard i dječak” prikupila najviše glasova potrošača.

Prethodni članakStudena za najmlađe potrošače
Sljedeći članakPodravka pomaže digitalnom obrazovanju djece