cigarete-prodaja-kiosk-midiMali trgovci tvrde da je ponuđeni rabat na prodaju cigareta prenizak za nastavak poslovanja, a u TDR-u nisu zabrinuti zbog bojkota malih trgovaca jer oni predstavljaju tek jedan posto njihovih distributera

Savez udruga malih trgovaca Hrvatske, u čijim trgovinama radi 4500 ljudi, podnio je Agenciji za tržišno natjecanje (AZTN) zahtjev za ponovnom ocjenom zakonitosti poteza Tvornice duhana Rovinj (TDR) koji im je dao nove, bitno nepovoljnije ugovore.

TDR, koji u Hrvatskoj drži 80 posto tržišta duhanskih proizvoda, ove bi godine na temelju izmijenjenih ugovora s distributerima mogao povećati dobit za 70 milijuna kuna, ističu mali trgovci.

“Ne mogu potvrditi navedeni iznos, no mi se nadamo da će nova politika povećati dobit”, rekao je Predrag Grubić, glasnogovornik Adris Grupe, u čijem se vlasništvu nalazi TDR. U prvih devet mjeseci ove godine operativna dobit Adrisa iznosila je 436 milijuna kuna, što je 23 postotni pad u odnosu na isto razdoblje 2009.

Od 1.siječnja TDR je ponudio svim distributerima, dakle i velikima i malima, rabat od 2,01 posto, dvostruko niži u odnosu na prošlu godinu. Navedeni postotak koji ide trgovcu “nije dovoljan za nastavak poslovanja”, upozoravaju vlasnici manjih trgovina.

“Na to smo bili primorani. To je rezultat dramatično promijenjenih okolnosti na tržištu, posebice povećanja trošarina”, rekao je Grubić u telefonskom razgovoru za www.banka.hr.

“TDR koristi svoj dominantan položaj na tržištu. Prema nekim procjenama TDR smanjenjem rabata dodatno zarađuje 70 milijuna kuna”, izjavio je Renato Perica predstavnik tvrtke Smoking, jednog od najvećih kupaca TDR-a.

On je u utorak na tiskovnoj konferenciji za novinare održanoj u Zagrebu naglasio da smanjenje rabata nije opravdano. “Rast trošarina TDR ionako prebacuje na konačnog kupca”, istaknuo je. Navodi kako su s rastom trošarina rasle i maloprodajne cijene, s 14 kuna 2004. godine na 19 kuna u 2011.

U istom razdoblju proizvođačka cijena je povećana 9 posto, dok je rabat na maloprodajnu cijenu koju kompanija odobrava trgovcima na malo pao s 11 posto (1,26 kuna po kutiji) na 2,01 posto (0,33 kune).

U BiH i Srbiji, gdje TDR nema dominantan položaj rabati se kreću između 4,5 i 6,5 posto. U BiH rovinjska tvrtka drži 38 posto, a u Srbiji 9 posto tržišta.

U EU se pak te razine kreću između 8 i 12 posto, upozoravaju ogorčeni vlasnici malih prodajnih mjesta.

Članovi Saveza malih trgovaca ističu da novim ugovorima TDR preko leđa malih trgovaca pokušava izgurati konkurenciju s hrvatskog tržišta.

„Ovdje nije riječ o borbi između velikog, zlog TDR-a i malih trgovaca, već između nacionalnog proizvođača TDR-a i globalnih konkurenata”, odgovara glasnogovornik TDR-a.

Zbog bitno izmijenjenih ugovora s proizvođačem duhana, čiji bi primjer mogli slijediti i proizvođači drugih artikala, prijeti masovno zatvaranje kvartovskih trgovina i kioska. Time bi se na ulici moglo naći preko 4500 radnika. Korist iz takve situacije izvukli bi veliki trgovački lanci poput Konzuma, Tiska, Mercatora…

Mali trgovci su, uz pismo premijerki, predsjedniku i ministru gospodarstva, ponovno zatražili od AZTN-a kontrolu ugovora s TDR-om. “Smatramo da je TDR koristeći svoj dominantan položaj na tržištu zloupotrijebio svoju poziciju”, rekao je Boris Listeš, predsjednik Saveza.

AZTN je 29. prosinca ustvrdio kako su “prijedlozi novih ugovora u skladu s odredbama Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja“. “Ne možemo vjerovati da je Agencija dala pozitivno mišljenje, a da je izvršila uvid u aneks ugovora u kojima su nametnute dodatne obveze kojima se bitno ograničava prodaja konkurentskih proizvoda”, izjavio je Listeš, povodom slanja novog zahtjeva za ocjenom zakonitosti.

Nekoliko sati nakon toga, redovna dionica Adris Grupe stropoštala se 5,77 posto u odnosu na dan ranije. Zadnja cijena iznosila je 325 kuna. Povlaštena dionica Adrisa pala je pak 1,53 posto na 292,7 kuna. Indeks Zagrebačke burze Crobex istodobno je oslabio 0,02 posto.

“Na tržištu se u početku nije događalo ništa specijalno, no moguće da su onda vijesti oko AZTN-a povukle dionicu prema dolje”, komentirao je jedan broker. Napominje kako je Adris likvidna dionica koju mnogi imaju u portfeljima.

Od Božića, uoči uvođenja novih ugovora, cijena redovne dionice Adrisa skočila je sa 329 na gotovo 345 kuna, kolika je bila cijena u ponedjeljak.

Istovremeno, mali trgovci diljem Hrvatske nastavljaju bojkotiranje prodaje TDR-ovih cigareta, a kioska sa natpisima – bojkot – sve je više. Tihomir Jerković iz Zagreba je, primjerice, potpisao ugovor ali robu ne naručuje nakon što je temeljito proučio ugovor i sporne anekse. U TDR-u, pak, nisu zabrinuti jer, kako kažu, to je tek 1 posto njihovih distributera. (Bankamagazin)