Sudski zatraženo sazivanje Glavne skupštine Peveca

Tvrtka Maloprodajna ulaganja ne odustaje od inzistiranja na zaštiti interesa dioničara u Pevecu kroz podizanje razine korporativnog upravljanja i izvještavanja.

Najveći pojedinačni dioničar tvrtke Pevec d.d., tvrtka Maloprodajna ulaganja d.o.o., u namjeri zaštite interesa svih dioničara odlučila je od nadležnog suda po hitnom postupku zatražiti odobrenje za samostalno sazivanje Glavne skupštine Peveca. Tvrtku Maloprodajna ulaganja na takav je potez primorala Uprava Peveca koja je u posljednjih nekoliko tjedana odbila već drugi njihov zahtjev za sazivanje Glavne skupštine dioničara.

U tvrtki Maloprodajna ulaganja odluku Uprave smatraju neopravdanom i dugoročno iznimno štetnom po Pevec, posebno jer je njihov zahtjev usmjeren isključivo na zaštitu interesa svih dioničara kroz inzistiranje na podizanju sada vrlo niske razine korporativnog upravljanja i izvještavanja u Pevecu.

Tvrtka Maloprodajna ulaganja u svom zahtjevu za sazivanje Glavne skupštine inzistira da Uprava bez odlaganja finalizira proces uvrštenja dionica Peveca na Službeno tržište Zagrebačke burze te da se popuni trenutno krnji Nadzorni odbor u skladu sa zakonskim normama i statutom društva.

Iz tvrtke Maloprodajna ulaganja podsjećaju da Uprava nije provela utvrđenu odluku skupštine društva o uvrštenju dionica Peveca na uređeno tržište, iako su dioničari to Upravi naložili prije više od 7 mjeseci, a na prijedlog državne institucije – Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP). Uprava u međuvremenu nije skupštini društva ni na koji način obrazložila odlaganje izvršenja te odluke.

U tvrtki Maloprodajna ulaganja smatraju da je ispunjenje njihovih zahtjeva jedini način da se osigura fer i transparentno izvještavanje dioničara i potencijalnih investitora o poslovanju društva.

Posebno je uvrštenje na uređeno tržište Zagrebačke burze bitno u kontekstu neuobičajene pozicije Uprave Peveca s obzirom da je predsjednik Uprave ujedno i suosnivač tvrtke koja je jedan od većih pojedinačnih dioničara Peveca, a koja kontinuirano stječe dionice Peveca na neuređenom tržištu burze.

Takva pozicija nije dobra za Upravu koja mora osigurati jednak tretman svih dioničara i osigurati jasne procedure za tretiranje povlaštenih informacija.

U Maloprodajnim ulaganjima smatraju da je uvrštenje dionica na uređeno tržište prioritetno pitanje zaštite interesa Peveca i svih dioničara koje ne trpi nikakvu daljnju odgodu, stoga su se i obratili nadležnom sudu.

U tom kontekstu u tvrtki Maloprodajna ulaganja smatraju neprimjerenom najavu Uprave da će Glavnu skupštinu sazvati tek u lipnju i vide je kao još jedan pokušaj neopravdanog odugovlačenja.

Inzistiraju da je svakim proteklim danom poslovanja Peveca u netransparentnim uvjetima i trgovanja dionicama izvan uređenog tržišta, dioničarima uskraćeno ostvarivanje prava koje bi im omogućilo uvrštenje dionica Peveca na uređeno tržište Zagrebačke burze.

Prethodni članakMarketinška agencija Real grupa nastavlja suradnju s Lidlom u Litvi
Sljedeći članakUnaprjeđenje prodaje: Prodavač je most koji vodi do dobre prodaje