U studenom se sve vratilo u “normalu”. Vodeće pozicije ponovno su zauzeli Konzum i Mercator, dok se Lidl spustio na treće mjesto

Iako se krajem listopada činilo da se interes medija za Mercator malo smanjio, u studenom se ovaj trgovački lanac po broju objava opet našao na drugom mjestu. Tome je pridonijela izjava čelnika koncerna Agrokor kako je integracija Mercatora završena u rekordnom roku.

Konzum je i dalje vodeći, a tematika koja je prevladavala opet je vezana za poslovanje, poslovne planove i rezultate. Lidl se nakon svoje prošlomjesečne najbolje pozicije (drugo mjesto), spustio za jednu poziciju.

Slijedi Tommy, koji je napredovao za tri mjesta, te Spar i Kaufland koji su ostali na petom i šestom mjestu, no zamijenili su mjesta u odnosu na prethodni mjesec.

BLAGDANSKA ANGAŽIRANOST
O Konzumu i Mercatoru najviše se pisalo vezano za poslovanje, poslovne planove i rezultate, za razliku od Lidla o kojem su prevladavale objave vezane za promidžbu i sponzorstva, zatim za asortiman i cijene ovog diskontnog lanca, a tek na kraju one koje se odnose na njegovo poslovanje.

Općenito su promidžbene aktivnosti i sponzorstva u studenom nešto više zastupljene, budući da je počelo predblagdansko vrijeme u kojem su trgovački lanci tradicionalno nešto više angažirani.

Tako je ispred Super Konzuma u Vukovarskoj ulici u Zagrebu u suradnji s obitelji Salaj svečano otvorena Konzumova Božićna bajka koja će potrajati sve do 17. siječnja 2015. godine.

Najavljena je i zajednička akcija Henkela i Konzuma “Donesite i vi osmijeh u bolnice”, u sklopu koje će Udruga Crveni nosovi klaunovidoktori od prosinca povećati broj redovitih posjeta dječjim odjelima KBC Zagreb – Rebro.

Lidl je nastavio s donacijskim programom svojih zaposlenika “Više za zajednicu”, kao i s humanitarnom akcijom u suradnji s Hrvatskim Caritasom “Pomagati je lako” koja se provodi u cijeloj Hrvatskoj.

Kao što je ranije navedeno, vezano za Mercator najviše se objavljivalo vezano za poslovanje, to jest za završetak procesa integracije u koncern Agrokor.

Vodila se i polemika oko otrovnih limuna. Javnost su uzbunile objavljene vijesti da se na policama trgovina nalaze limuni koji su navodno opasni po zdravlje, da su poprskani otrovnim pesticidom i slično.

Priča je završena objavom rezultata testiranja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Odsjeka za pesticide, kojim je pokazano da su limuni zdravi te da se ne treba bojati kupnje ovog agruma.

POSLOVANJE PA PROMIDŽBA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (40%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva. U studenom su o trgovačkim lancima više objavljivali tiskani mediji.

Pojedinačno gledajući, najviše se o trgovačkim lancima pisalo u Jutarnjem listu i u 24 sata, te na portalu jatrgovac.com. Slijede dnevne novine Večernji list.

O dvije se najzastupljenije teme u studenom (“Poslovanje” i “Promidžba i sponzorstva”) više objavljivalo na portalima.

O asortimanu i cijenama, te temama svrstanim pod ostalo, više se objavljivalo u tiskovinama, dok su objave vezane za usluge i odnos prema kupcima jednako zastupljene na portalima i tiskovinama. Najveća razlika unutar tematike u odnosu tiskovina i portala je kod teme “Asortiman i cijene” sa 79,40% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić