U fokusuMedijski barometarKolovoz donio najmanji broj objava

Kolovoz donio najmanji broj objava

S ukupno 367 objava kolovoz je mjesec s najmanjim brojem objava od početka godine, a tematski se pritom najviše objavljivalo o poslovanju te o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima

Kolovoz je mjesec s najmanjim brojem zabilježenih objava, gledajući od početka 2016. godine. Ukupno ih je zabilježeno 367. U poretku trgovačkih lanaca nije došlo do značajnih promjena. Vodeći su Konzum, Lidl i Spar, kao i u prošlom mjesecu. Slijede Tommy, Plodine i Kaufland.

medijski-barometar-bulletTommy je zadržao prošlomjesečnu poziciju, dok su Plodine i Kaufland napredovali za jedno mjesto potisnuvši Billu s petog na sedmo mjesto.

U analizi je praćen publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima pri čemu su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, tj. one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

AKTIVNOSTI TRGOVACA
Vezano za Konzum u kolovozu se u medijima najviše objavljivalo o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima (35%), a s nešto manjih 31% slijedi tematika o asortimanu i cijenama. Kod Lidla je najzastupljenije poslovanje (44%), a na drugom je mjestu asortiman i cijene proizvoda (29%). Kao i kod Lidla, najzastupljenije teme za Spar su poslovanje s 46% udjela te asortiman i cijene proizvoda s 32%.

trgovacki-lanci-broj-objavaU kolovozu se vezano za Konzum dosta objavljivalo o raznim nagradnim igrama. Najzastupljenija je ona u kojoj su sudionici mogli osvojiti 10.000 kuna u poklon bonovima Konzuma, skupljajući kupone koji su svakodnevno izlazili u novinama. Dobitnik iste objavljen je krajem mjeseca.

Osim nagradnih igara, Konzum je s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom pokrenuo akciju motiviranja građana da nepromišljenim postupcima ne dovode ljudske živote i imovinu u opasnost, a po završetku akcije darivat će Hrvatsku vatrogasnu zajednicu određenom svotom novca upravo za nabavu vatrogasne opreme.

O Lidlu je objavljeno kako traži čak 13 zaposlenika i to na radna mjesta zamjenika voditelja trgovine i pomoćnika voditelja trgovine, a pokrenuo je i drugu fazu svog programa zapošljavanja Start@Lidl. Osim toga, nastavlja s modernizacijom svoje prodajne mreže koja trenutno broji 89 trgovina diljem Hrvatske.

U Zaboku je tako otvoren novi, moderni Lidl izgrađen prema novom konceptu gradnje i dizajna. Novi supermarket otvorio je i Spar i to u Kastvu na više od 1.000 kvadrata.

TEMATSKI PRIKAZ
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 32% od ukupnog broja zabilježenih objava. Slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 29%. U kolovozu se vezano za trgovačke lance više objavljivao u tiskovinama, 65% u odnosu na portale s udjelom od 35%.

teme-o-kojima-mediji-navise-pisuMediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnici 24 sata i Slobodna Dalmacija. Slijede dva medija s jednakim brojem objava: jatrgovac.hr i Gloria IN – Jutarnji list.

O svim se temama više objavljivalo u tiskovinama, osim za tematiku nazvanu “Ostalo”. Najveća je razlika zabilježena unutar tematike vezane za asortiman i cijene proizvoda s 91,20% objava u tiskanim medijima, dok je najmanja razlika unutar tematike vezane za poslovanje: udio u tiskovinama iznosi 52,90%, a na portalima 47,10%.

Ines Kovačić
ines.kovacic@pressclip.hr
Press-clipping-logo-potpis-wide1

Najnovije objave

Grupa Podravka u prvih šest mjeseci 2024. značajno povećala prihode od prodaje i dobit

Prihodi su porasli za 34,1 milijun eura na 380,4 milijuna eura, a neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke gotovo 50...

izlog

Zonin: Višestoljetna tradicija u vinarstvu

Utemeljeni prije više od 200 godina, vinogradi obitelji Zonin rasli su zajedno s talijanskim vinskim sektorom. Sedma generacija obitelji Zonin daje strastveni doprinos stvaranju...