Konzum se vratio na prvo mjesto

Što nakon 1. srpnja kada Hrvatska postaje punopravnom članicom Europske unije? Koje promjene slijede, što očekivati?

Ovim i sličnim pitanjima bavili su se gotovo svi mediji. Vezano za trgovačke lance, poseban je naglasak na cijene i ponudu proizvoda. Hoće li cijene trajno pasti, kao što su najavljivali neki trgovački lanci, kakva će biti ponuda proizvoda, kako će se to odraziti na standard građana?…

Nastavila se i priča oko kupoprodaje Mercatora, to jest analizirale su se poslovne snage i slabosti Agrokorovog preuzimanja ovog trgovačkog lanca.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u srpnju najviše pisalo, te u kojim kontekstima.

Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima. Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Konzum se u srpnju vratio na prvo mjesto koje je držao od početka godine, s izuzetkom svibnja i lipnja kada mu je poziciju “preoteo” Mercator. Kaufland je zadržao treću poziciju koju je dostigao u lipnju.

Objave o Konzumu uglavnom su se odnosile na poslovne rezultate ovog trgovačkog lanca koji je prošlu godinu završio s 205 milijuna kuna dobiti. Uslijedili su napisi da Konzum u stvari spašava Mercator, budući da je Mercator završio godinu s gubitkom.

Osim o poslovnim rezultatima, o Konzumu se objavljivalo u kontekstu ponude i proizvoda budući da su prodavaonice Konzuma pripremile posebnu ponudu povodom ulaska Hrvatske u EU.

Održana je i sjednica Nadzornog odbora Konzuma na kojoj je odlučeno da će poslovanje proširiti novim djelatnostima – na pružanje poštanskih usluga u unutarnjem i međunarodnom prometu te na kurirske usluge.
Za Mercator, koji je nakon svibnja i lipnja prepustio prvo mjesto Konzumu, zabilježen je niz objava koje prenose da je Mercator na oko milijardu eura ukupnog duga te su mu banke do kraja godine produžile moratorij.

Objavljivalo se i u kontekstu kupoprodaje. Agrokor je, kao što je i najavio u lipnju, početkom srpnja predao prijavu koncentracije s Mercatorom Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN).

O Kauflandu se uglavnom pisalo o asortimanu, akcijama, ponudama i cijenama proizvoda koje nudi ovaj trgovački lanac. Slijedi Lidl sa samo dvije objave manje. Radi se o osvrtima na Lidlov događaj “Najveća europska gozba” te o plasiranju hrvatskih proizvoda na mađarsko tržište.

Ukupno gledajući, najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), s udjelom od 61%.

Asortiman i cijene proizvoda, tema koja je konstantno bila druga po zastupljenosti unutar tematike, s izuzetkom prošlog mjeseca, ponovno je na drugom mjestu.

U srpnju su teme o trgovačkim lancima nešto više zastupljene na internetskim portalima – 53%, u odnosu na 47% objava zabilježenih u tiskovinama. Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevne novine 24 sata i Večernji list, te portal www.poslovni.hr.

Na portalima se više objavljivalo o poslovanju, 59,3%, u odnosu na 40,7% objava koje su zastupljene u tiskovinama. Radi se o tematici koja je u lipnju zauzela 61% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Osim o poslovanju, na portalima se više objavljivalo i o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima te tematici ‘Ostalo’.
Tiskani su mediji više prenosili o asortimanu i cijenama proizvoda te o temi koja obuhvaća objave o uslugama i odnosu prema kupcima.

Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i portala zabilježena je u objavama o asortimanu i cijenama proizvoda, te je u korist tiskanih medija. Radi se o 74,5% objava u tiskanim medijima, u odnosu na 25,5% objavljenih na internetskim portalima.

Ines Kovačić