Uz uobičajene teme, ožujak je obilježila eskalacija krize Agrokora pa su mediji iscrpno pratili sve što je vezano uz poslovanje i tržišnu poziciju Konzuma koji je i u ovom mjesecu zauzeo prvu poziciju

U okviru analize praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, tj. one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

U ožujku je ukupno zabilježeno 655 objava koje se odnose na trgovačke lance.

Na prvom je mjestu i dalje Konzum, no ostali su promijenili pozicije pa je tako na drugom mjestu Tommy, koji je napredovao za dva mjesta u odnosu na veljaču, a na trećem Lidl koji je nazadovao za jedno mjesto.

ŠTO SE PISALO?
O Konzumu i Lidlu najviše se pisalo vezano za poslovanje, poslovne planove, rezultate. Udio tematike kod Konzuma iznosi 67%, a Lidla 51%.

Kod Tommyja je najviše objava vezano za promidžbu i sponzorstva (61% objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac), a poslovanje je druga tema po zastupljenosti s udjelom od 31%.

O Konzumu se osim o poslovanju pisalo i o promidžbi i sponzorstvima, što je druga tema po zastupljenosti za ovaj trgovački lanac (13%).

Druga tema po redu kod Lidla je vezana za asortiman i cijene proizvoda (25%).

Početkom je mjeseca objavljeno kako je novo Qudal istraživanje potvrdilo Konzumovu poziciju najkvalitetnijeg maloprodajnog lanca.

Prema objavljenim podacima Fine za 2015. godinu, Konzum je prvi po prihodima, dobiti i broju zaposlenih.

Na drugom mjestu prema ostvarenim prihodima su Plodine, a na trećem je Lidl, dok je prema ostvarenoj neto dobiti Lidl na drugom, a Tommy na trećem mjestu.

Ostatak mjeseca pažnja je bila usmjerena na krizu Agrokora.

O Konzumu se u tom kontekstu pisalo vezano za kašnjenje u plaćanjima, isporuci robe, komentarima blagajnica, plasmanu i cijenama na Konzumovim policama, o interesu poslovnih partnera da lanac zadrži svoju tržišnu poziciju i drugim temama.

Tommy je s Henkelom i Hajdukom pokrenuo akciju ”Zajedno za dalmatinske nogometne klubove” kojom će za sve klubove 3. HNL Jug osigurati godišnju potrebu deterdženta za pranje rublja Persil.

O Lidlu su mediji pisali o drugom krugu projekta Okusi svoj zavičaj, koji je pokrenuo s HGK. Domaći proizvođači voća i povrća kroz ovaj projekt mogu plasirati svoje proizvode na police Lidlovih trgovina.

Odabrano je 40-ak potencijalnih dobavljača koji su se pobliže upoznali s poslovnim procesima i standardima ovog trgovačkog lanca, dok će završni odabir biti dovršen u travnju ili svibnju.

TISAK I PORTALI
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje (51%), a slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 28%.

U ožujku se vezano za trgovačke lance više objavljivalo u tiskovinama (60%), a mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su 24 sata, Slobodna Dalmacija i Jutarnji list.

O svim se temama više objavljivalo u tiskovinama, osim o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima koje su zastupljenije na portalima.

Tematika vezana za usluge i odnos prema kupcima s jednakim udjelom zastupljena je u tiskovinama i na portalima. Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda (88,6% objava u tiskovinama).