Konzum vjesnik proljeća

Nakon čelne pozicije Mercatora u prva dva mjeseca u godini, ožujak je donio promjenu te je prvo mjesto pripalo Konzumu

Ožujak su obilježili poslovni rezultati, planovi, suradnje i investicije trgovačkih lanaca. Gospodarska situacija u kojoj se nalazimo dovela je do velikog interesa potrošača vezanog za asortiman, a posebno za cijene proizvoda.

Prate se objave koje nude informacije o povoljnijoj kupnji, robnim markama, usporedbama istih proizvoda u različitim trgovačkim lancima, akcijama…

SMJENA NA ČELU
Nakon čelne pozicije Mercatora u prva dva mjeseca u godini, ožujak je donio promjenu. Prvo je mjesto pripalo Konzumu. Lidl je pritom zadržao svoju treću poziciju, dok su četvrtoplasirane Plodine u ožujku ostvarile svoju najbolju poziciju.

Tome je doprinio događaj iz crne kronike na koji se odnosilo 45% objava vezanih za trgovački lanac. Naime, umirovljeni je Riječanin prijetio zaposlenicima Plodina smrću i trovanjem proizvoda ukoliko mu ne isplate više stotina tisuća kuna.

O Konzumu se najviše pisalo vezano za poslovanje te o asortimanu i cijenama. Mediji su prenijeli vijesti o investiciji Agrokora od ukupno 140 milijuna kuna u nove centre Konzuma, o otvorenju Super Konzuma Stenjevec, o suradnji na projektu Shop&Touch (inteligentna kolica za kupnju)…

Posebno valja izdvojiti istraživanje Best Buy Award u kojem je Konzum odnio pobjedu kao lanac koji nudi najbolji omjer cijene i kvalitete.

I o Mercatoru se najviše pisalo o poslovanju. Početkom je mjeseca objavljeno da su Agrokor i vlasnici Mercatora potpisali aneks na lanjski kupoprodajni ugovor, kojim se postupci za realizaciju posla produljuju na 30. lipnja.

Osim toga, Mercator je odgodio za tri tjedna objavu revidiranog izvješća o poslovanju u 2013. godini.

Objavljeno je i da je Nadzorni odbor Pivovarne Laško potvrdio prodaju dionica Mercatora koncernu Agrokor po cijeni od 86 eura za dionicu.

Trgovački lanac Lidl, koji od početka godine drži svoje treće mjesto, i u 2014. godini nastavlja s investicijama i zapošljavanjem. Objavljeno je to nakon završetka poslovne 2013. godine tijekom koje je Lidl Hrvatska zaposlio 185 novih djelatnika te danas broji ukupno 1700 zaposlenika.

Također, svojim zaposlenicima i ove godine povećava plaće za 4%, a u projekte planira investirati 180 milijuna kuna.

TEMATSKA POZICIJA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (47,3%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene proizvoda. U ožujku su o trgovačkim lancima tiskani mediji objavljivali nešto više od internetskih portala.

Pojedinačno gledajući, mediji koji su najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24 sata, portal jatrgovac.hr te Glas Slavonije. O temama svrstanim u tematske sklopove Poslovanje, Usluge i odnos prema kupcima te Ostalo zabilježeno je više objava na portalima.

O preostala je dva tematska sklopa – Asortiman i cijene te Promidžba i sponzorstva – više objavljivano u tiskovinama. Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike Asortiman i cijene proizvoda, 80% u korist tiskanih medija.

O Poslovanju, o kojem se i najviše pisalo tijekom ožujka, više je objava zabilježeno na internetskim portalima, 54,4% u odnosu na 45,6% u tiskanim medijima.

Ines Kovačić