U fokusuMedijski barometarLidl i Plodine zamijenili mjesta

Lidl i Plodine zamijenili mjesta

Konzum i Mercator su i dalje prvi i drugi, a Lidl i Plodine su u rujnu zamijenili mjesta u odnosu na prošli mjesec, pa Lidl sada drži treću, a Plodine četvrtu poziciju

U rujnu se općenito najviše pisalo o poslovanju i poslovnim rezultatima. S prvim je danom mjeseca Agrokor postao vlasnikom 80,75% Mercatora.

Poslovni tjednik Lider izdao je posebno izdanje “The best 500 najboljih” na čijim su se listama našli i trgovački lanci.

Rujan nije donio značajne promjene na čelnim pozicijama. Konzum i Mercator su i dalje prvi i drugi, a Lidl i Plodine su zamijenili mjesta u odnosu na prošli mjesec, pa je Lidl na trećem mjestu, a Plodine na četvrtom. Spar i Kaufland su zadržali svoje prošlomjesečne pozicije.

ZAKLJUČAK PREUZIMANJA
O Konzumu se najviše pisalo vezano za poslovanje, a dio se objava vezao i za proces preuzimanja Mercatora od strane Agrokora, budući da su radi udovoljavanja uvjetima AZTN-a Konzum i Mercator objavili ponudu za prodaju ili zakup 95 trgovina u Hrvatskoj.

Agrokor je od 1. rujna postao vlasnikom 80,75% Mercatora, a glavni čovjek Agrokora između ostaloga je poručio da je ta transakcija čin uspjeha koji će dovesti do novih vrijednosti.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) je u ožujku donijela rješenje o uvjetnom odobrenju navedene koncentracije, utvrdivši uz ostalo i obvezu prodaje ili davanja u zakup 95 prodavaonica iz mreže Konzuma i Mercatora, a rok za to je šest mjeseci od dana preuzimanja kontrole nad Mercatorom. U rujnu je AZTN objavila početni dan za koncentraciju Agrokora i Mercatora, a to je 8. rujna ove godine.

O Lidlu se najviše pisalo vezano za asortiman i cijene proizvoda te o sponzorstvima i promidžbenim aktivnostima. Mediji su popratili novi Lidlov projekt kojemu je cilj podići svijest o važnosti pripremanja obroka kod kuće.

Počevši od prvog dana mjeseca rujna, Lidlovi kuhari Mate Janković i Tomaž Kavčič svakog su tjedna maštovitim video klipovima pokazivali kako kvalitetno i raznovrsno kuhati kod kuće.

Dobro je popraćen i zajednički projekt Konzuma, Leda, PIK-a i Jamnice – NIKIforija svijet – koji su pokrenuli u kolovozu.

U rujnu je, nakon Zagreba, krenula turneja po Hrvatskoj pa su poklonici popularnih likova Ninja kornjača i Hello Kitty mogli uživati u nagradnim igrama, facepaintingu, foto kutku, memory igrama i odličnoj glazbi. Zabavni je park nakon Zagreba posjetio Slavonski Brod, Osijek i Vukovar, a zatim su na red došli gradovi u Dalmaciji: Zadar, Split i Šibenik.

TEMATIKA OBJAVA
Ukupno gledajući, najveći se broj objava (44,33%) odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta). Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene (27,52%).

U rujnu su o trgovačkim lancima i tematici vezanoj za iste, više objavljivali tiskani mediji. Pojedinačno gledajući, najviše se o trgovačkim lancima pisalo u dnevnim novinama 24sata i Jutarnjem listu. Slijede portali jatrgovac.hr i instore.hr.

U tiskovinama se više objavljivalo o asortimanu i cijenama proizvoda, uslugama i odnosu prema kupcima te o promidžbenim aktivnostima i sponzorstvima trgovačkih lanaca.

O tematici o kojoj je u rujnu najviše bilo riječi, poslovanju, više se objavljivalo na portalima. Najveća razlika u odnosu tiskanih medija i internetskih portala je unutar tematike asortimana i cijena proizvoda, 80,2% u korist tiskanih medija.

Ines Kovačić

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...