U fokusuMedijski barometarLidl na korak do trona

Lidl na korak do trona

Konzumovoj dominaciji u ožujku je ozbiljno zaprijetio Lidl došavši na svega dvije objave od vodeće pozicije pa će biti vrlo zanimljivo pratiti što će se dogoditi u mjesecima koji slijede

I u ožujku se o trgovačkim lancima najčešće objavljivalo vezano za poslovanje, planove, rezultate, najave projekata, otvorenja novih centara i slično. Otvoren je i prvi socijalni dućan u Zagrebu, a na popisu donatora su i trgovački lanci: Konzum, Lidl, Billa te Diona.

ScreenShot008Projekt je pokrenuo Crveni križ Grada Zagreba u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom te Caritasom Zagrebačke nadbiskupije.

Konzum i Lidl su i u ožujku zadržali svoje vodeće pozicije, a na treću se probio Spar kojem je to napredak za tri mjesta u odnosu na prošli mjesec. Isto toliko je napredovao i Kaufland te je u ožujku zauzeo četvrto mjesto. Plodine su nazadovale za jedno, a Mercator za tri mjesta.

MINIMALNA RAZLIKA
medijski barometar1Iako je Konzum i dalje na prvom mjestu, zamjetna je jako mala razlika u odnosu na drugoplasirani Lidl. Radi se o samo dvije objave pa će biti zanimljivo vidjeti što će se dogoditi u mjesecima koji slijede. Već spomenutom napretku Spara doprinijele su objave o obljetnici poslovanja na našem tržištu.

Radi se o desetoj obljetnici Spara koji je svoj prvi hipermarket otvorio 2005. godine u Zadru te danas ima 50 trgovina u kojima je zaposleno 2.500 djelatnika. Inače se o Sparu najviše objavljivalo vezano za asortiman i cijene proizvoda te o poslovanju. O Konzumu i Lidlu se također najviše objavljivalo o navedenim temama, no nešto više o poslovanju, poslovnim planovima i rezultatima.

Oba su se vodeća trgovačka lanca pridružila kampanji “Potrošači, upoznajte svoja prava!” čime su pokazali kako poštivanje potrošačkih prava doprinosi razvoju povjerenja te osigurava prednost na tržištu. Isto tako, donatori su za prvi socijalni dućan koji je otvoren u Zagrebu. Dućan će biti na usluzi svim građanima koji nisu uključeni ni u jedan oblik pomoći Grada. Osim Konzuma i Lidla, projekt su podržali trgovački lanci Billa i Diona.

Za Lidl treba spomenuti i novu internetsku stranicu karijera.lidl.hr, koju je ovaj trgovački lanac pokrenuo kako bi učvrstio poziciju jednog od najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj. Četvrto mjesto Kaufland može zahvaliti objavama o otvorenju novog logističkog centra u Jastrebarskom, vrijednog 75 milijuna eura.

medijski barometar2

TEMATSKI STABILNO
Tematski nije došlo do značajnijih promjena, gledajući razdoblje od početka godine. Poredak je ostao isti, samo su se mijenjali udjeli. Ponovno se najviše objava odnosilo na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), a slijedi tematika vezana za asortiman i cijene.

U ožujku se više objavljivalo u tiskanim medijima na koje otpada 63% svih objava. Pojedinačno gledajući, mediji koji su o trgovačkim lancima najviše objavljivali su četiri dnevna lista.

Na prvom mjestu po broju objava je 24 sata, a slijede Poslovni dnevnik, Glas Slavonije te Slobodna Dalmacija s jednakim brojem objavljenih članaka.

U tiskovinama se više objavljivalo o poslovanju, asortimanu i cijenama te o promidžbi i sponzorstvima. Preostale su dvije teme brojem objava jednako zastupljene u tiskanim medijima i na portalima. Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda gdje tiskani mediji dominiraju s 83,7% objava.

Ines Kovačić
Press-clipping-logo-potpis-wide

Najnovije objave

dm Zadar jump održat će se u subotu 27. srpnja

Najmasovniji skok u more nastavlja tradiciju dobre zabave i pomaganja zajednici Petnaesti skok sa zadarske rive, dm Zadar jump, održat će se u subotu 27....

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...