Nastavak poreznog nadzora

Rokovi plaćanja u maloprodaji se dobrim dijelom nisu poštivali s obzirom na to da je nadzorom utvrđeno kako su dospjele nepodmirene obveze dosegle iznos od 884 milijuna kuna

U rujnu je nastavljen porezni nadzor koji su financijski inspektori Ministarstva financija ovoga puta izvršili nad 26 najvećih trgovačkih lanaca u Hrvatskoj, a cilj su bili rokovi plaćanja, odnosno ispunjavanje obveza prema vjerovnicima.

Utvrđeno je da se rokovi dobrim dijelom nisu poštivali, s tim da su obveze koje su dospjele nakon utvrđivanja rokova od 30 i 60 dana dosegle iznos od 884 milijuna kuna.

Analiza medijskog publiciteta trgovačkih lanaca u Hrvatskoj donosi rezultate o kojim se trgovačkim lancima u kolovozu najviše pisalo, te u kojim kontekstima. Praćen je publicitet 12 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima.

Analizom su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, to jest one gdje su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

KONZUM I DALJE VODI
Medijskim je prostorom u rujnu ponovno vladao Konzum. Mercator je isto tako sačuvao svoju drugu poziciju, dok je nakon tri mjeseca Lidl preuzeo treće mjesto od Kauflanda.

O Konzumu se ponovno najviše pisalo o poslovanju i poslovnim rezultatima. Zanimanje medija izazvala je i nova usluga mobilnog plaćanja m-kupi nastala u suradnji sa Zagrebačkom bankom. Nastavljen je i projekt ”Štrumpfajmo zajedno” te je na turneju po Hrvatskoj krenulo ”Štrumpf selo” – zabavni park koji nudi pregršt igara i zanimljivosti, a prodavaonice Konzuma pripremile su zanimljiv asortiman proizvoda s likovima Štrumpfova.

Kod Mercatora se najveći broj objava (78%) odnosio na poslovanje tog trgovca, pri čemu se o preuzimanju od strane Agrokora pisalo o postupku ocjene utjecaja novonastale koncentracije, premda postupak formalno još nije započeo jer Agrokorova prijava koncentracije još nije ocijenjena ispravnom.

Lidl je u istraživanju kvalitete Qudal osvojio najveći broj glasova za vrhunsku kvalitetu u čak osam istraženih kategorija. Postao je i novi partner hokejaškog kluba Medveščak, a u već spomenutoj tematici oko rokova plaćanja dobavljačima Lidl se, uz Spar, nalazi u pohvalnoj skupini onih koji svoje račune plaćaju na vrijeme.

NAPREDAK PROMIDŽBE
Najveći se broj objava, kao i prošlih mjeseci, u rujnu odnosio na poslovanje (poslovni rezultati, uprava, analize tržišta), s natpolovičnih 55% udjela.

Na drugom je mjestu došlo do promjene. Naime, tematika vezana za promidžbu i sponzorstva zauzela je drugo mjesto koje je do sada uvijek bilo “rezervirano” za asortiman i cijene.

U rujnu je nešto više o trgovačkim lancima objavljivano na portalima (53%), u odnosu na 47% objava u tiskovinama. Pojedinačno gledajući, mediji koji je najviše objavljivali o trgovačkim lancima su dnevnik 24sata i portal Limun.hr, dok se o najpopularnijoj tematici – Poslovanje – više objavljivalo na portalima (62,5% objava).

Tiskani su mediji više prenosili o promidžbi i sponzorstvima, dok su najveću razliku ostvarili u asortimanu i cijenama sa 78,3% objava u odnosu na 21,7% objava o ovoj tematici na internetskim portalima.

Ines Kovačić

Prethodni članakNi treći pokušaj prodaje Dalmacijavina nije uspio, cijena pada na 140 mil. kuna
Sljedeći članakOtvoren prvi Spar supermarket u Čakovcu