Listopad je postavio novi rekord kada je riječ o broju objava. Konzum je i dalje trgovački lanac o kojem se najviše objavljuje, slijede Tommy i Lidl. Tematski se najviše pisalo o poslovanju, planovima, rezultatima

U analizi medijskog publiciteta je praćen publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima pri čemu su obuhvaćene samo kvalitetne (sadržajne) objave, tj. one u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

Listopad je rekordan mjesec po broju objava. Ukupno je zabilježena 721. Ponovno je došlo i do promjene u poretku. Tommy je u odnosu na prošli mjesec napredovao za dva mjesta te je s četvrtog došao na drugo. Za dva je mjesta napredovao i Kaufland te je sada na četvrtom.

Spar je nazadovao za tri mjesta i nalazi se na petoj poziciji, a Plodine su pale za jedno mjesto te su sada šeste. Lidl je zadržao svoju prošlomjesečnu poziciju, kao i Konzum koji je jedini konstantan na svom čelnom mjestu.

POSLOVANJE I PLANOVI
Najzastupljenija tematika za vodeći trojac je ona vezana uz poslovanje, poslovne rezultate i planove koja kod Konzuma ima udio od 29%, kod Tommyja 51%, a kod Lidla 41%.

Kod Konzuma slijedi tematika vezana za usluge i odnos prema kupcima s udjelom od 26%, kod Tommyja promidžbene aktivnosti i sponzorstva s udjelom od 43%, a kod Lidla asortiman i cijene proizvoda s udjelom od 36%.

teme-o-kojima-mediji-najcesce-pisu-kada-se-radi-o-trgovackim-lancimaMediji su prenijeli vijest kako je Konzum, prema podacima koje je objavila Fina, prošle godine imao prihode od 14,9 milijardi kuna. O planovima za 2017. godinu iz ovog su trgovačkog lanca odgovorili kako će fokus usmjeriti na unapređenje postojeće mreže, no ipak će do kraja 2016. godine otvoriti i deset novih lokacija ukupne površine veće od 6.500 kvadrata, a u 2017. godini investirati pretežno u sektor malih kvartovskih trgovina.

Nastavit će se i s ulaganjima u informatizaciju i razvoj online trgovine Konzum Klik. Tommyjevoj poziciji doprinijele su objave o potpisivanju ugovora s udrugom ”Naš Hajduk” o prodaji 24,53% dionica kluba.

Objavljeno je i kako Tommy u posljednjih 15 godina bilježi prosječan rast od 10 do 12%, a trenutno zapošljava 4.000 ljudi. Iz Lidla su najavili otvorenje još jedne lokacije do kraja 2016. godine, čime će ukupno imati 90 trgovina, a pohvalili su se i novim konceptom uređenja, čiji je cilj postići još veće zadovoljstvo kupaca, koji je do sada primijenjen u ukupno pet trgovina.

TISAK I PORTALI BLIZU
trgovacki-lanci-broj-objavaS ukupno 45% udjela, tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje, a slijedi tematika vezana za promidžbu i sponzorstva s udjelom od 26%.

U listopadu se vezano za trgovačke lance više objavljivalo u tiskovinama (52%) u odnosu na portale s udjelom od 48%.

Mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnici 24 sata i Slobodna Dalmacija.

U tiskovinama se više objavljivalo vezano za promidžbu i sponzorstva te za asortiman i cijene proizvoda, dok se o ostalim temama više objavljivalo na portalima.

Najveća je razlika zabilježena unutar tematike vezane za asortiman i cijene proizvoda, gdje se 73,90% objava odnosi na tiskane medije, dok je najmanja razlika unutar tematike vezane za promidžbu i sponzorstva, gdje su tiskovine vodeće sa samo 53% udjela.

Ines Kovačić
ines.kovacic@pressclip.hr
Press clipping logo potpis wide