U travnju se više od polovice objava o trgovačkim lancima odnosilo na Konzum s obzirom na to da je dužnička kriza Agrokora u fokusu interesa medija

U sklopu analize praćen je publicitet 11 trgovačkih lanaca u tiskanim medijima te na internetskim portalima, a obuhvaćene su samo one objave u kojima su trgovački lanci glavni samostalni ili glavni nesamostalni subjekti/teme u objavi.

I u travnju su mediji najviše pažnje dali Konzumu, što i ne čudi s obzirom na cijelu situaciju s krizom u Agrokoru. Ukupno je zabilježeno 613 objava. Na drugo se mjesto vratio Lidl, kojem je u prošlom mjesecu poziciju bio zauzeo Tommy.

Splitski je lanac u odnosu na ožujak nazadovao za dva mjesta te je sad na četvrtom. Spar je napredovao za dva pa je sad na trećem. Iako, razlika između Lidla i Spara je jako mala, samo tri objave.

AKTIVNOST VODEĆE TROJKE
Najzastupljenija tematika za sva tri vodeća trgovačka lanca je ona vezana za poslovanje, planove, rezultate. Za Konzum udio ove tematike iznosi 78,95% unutar objava zabilježenih za ovaj trgovački lanac, kod Lidla je to 47,10%, a Spara 60,74%.

O Konzumu se najviše pisalo u kontekstu cijele situacije s Agrokorom pa se objavljivalo o obustavi dostave robe, raznim primjerima dosadašnjeg poslovanja, komentarima blagajnica, kupaca, poslovnih suradnika i dr.

O veselijim temama, vezanim za Konzum, pisalo se o manifestaciji Zagreb Chill&Grill koja je održana na Bundeku, a jedan od organizatora bio je i Konzum. Lidlov program društveno odgovornog poslovanja “Na putu prema sutra” počiva na tvrdnji da dugoročan uspjeh svake poslovne aktivnosti zahtijeva usvajanje praksi održivosti.

Tako su mediji prenosili kako Lidl Hrvatska započinje s objavljivanjem position papera o različitim kategorijama svojih proizvoda.

Prvi position paper izdan je za ribu i riblje proizvode, a Lidl će podržavajući načela održivog ribolova, certificirati dio svojih ribljih proizvoda plavim MCS žigom Vijeća za očuvanje mora.

Za Spar je objavljeno kako je Agencija za tržišno natjecanje dala bezuvjetno odobrenje za zaključenje preuzimanja Bille.

Otvorio je i prvi Spar supermarket u Selcu, zaposlio 30 novih djelatnika, a najavljeno je i otvorenje 23 milijuna eura vrijednog hipermarketa u Rijeci koje se očekuje u ovo doba iduće godine.

Predsjednik Uprave, Helmut Fenzl, vezano za otvorenje, kazao je kako će to biti njihov najljepši hipermarket na području cijele Hrvatske, kako po arhitektonskom dizajnu, tako i po jedinstvenoj slici i panoramskom pogledu na more koji će se pružati iz budućih Sparovih prodajnih prostora.

DVOTREĆINSKO POSLOVANJE
Tematski su se objave o trgovačkim lancima najviše odnosile na poslovanje. Udio objava iznosi 65% od ukupnog broja zabilježenih objava.

Slijedi tematika vezana za asortiman i cijene s udjelom od 15% te promidžba i sponzorstva s 14%.

U travnju se vezano za trgovačke lance znatno više objavljivalo u tiskovinama (79%), a mediji koji su pojedinačno o trgovačkim lancima najviše objavljivali su dnevnici 24 sata, Jutarnji list i Večernji list.

O svim se temama više objavljivalo u tiskovinama.

Najveća razlika unutar tematike zabilježena je za asortiman i cijene proizvoda (udio objava u tiskovinama iznosi 93,50%).

Za tematiku vezanu za poslovanje, planove, rezultate, koja je u travnju i najzastupljenija, razlika je također velika (u tiskovinama je zabilježeno 82,79%).