Predsjednik Uprave NLB-a Janko Medja vlasniku Agrokora ubrzano utire put do Mercatora, piše današnji ljubljanski Dnevnik.

Na dan kada je Vlada imenovala novi Nadzorni odbor NLB-a Medja je usklađivao posljednje pojedinosti prodajnog sporazuma, kojeg će u petak potvrditi nadzornici Pivovarne Laško. Na pitanje je li Uprava NLB-a sporazum već jučer potpisala, banka nije željela odgovoriti, ali su zanijekali da je žurba za prodaju Mercatora na bilo koji način povezana s imenovanjem novog Nadzornog odbora.

“Uprava svoje postupke u vezi s poslovnim pitanjima vodi samostalno, s potrebnim stručnim mišljenjem, u skladu s internim pravilima i postupcima te u skladu sa strateškim usmjerenjima banke”, naveli su iz NLB-a.

Iz toga je vidljivo da Uprava NLB-a pod vodstvom Medje – nasuprot prijašnjim upravama banke, prije potpisivanja sporazuma o prodaji ne namjerava tražiti suglasnost Nadzornog odbora, zaključuje Dnevnik.

Iako u NLB-u pojašnjavaju da pregovori još traju, te da je sporazum o prodaji po tvrdnjama predsjednika Uprave Pivovarne Laško Dušana Zorka usklađen, nadzornici Laškog, kojeg vodi Vladimir Malenkovič, odlučivat će o njemu na sjednici u petak. Prema neslužbenim informacijama, u Laškom će potpis sporazuma uvjetovati time da ga prvo potpiše NLB, što bi trebalo ubrzati odluku banke o potpisu sporazuma.

“Sporazum je usklađen, potpisat ćemo ga kada svoju suglasnost da Nadzorni odbor”, kazao je predsjednik Uprave Pivovarne Laško Dušan Zorko i dodao: “Mercator moramo prodati jer druge mogućnosti za razduživanje nemamo.”

Zbog brojnih rizika povezanih s prodajom Mercatora Agrokoru, koji još uvijek nema garantirani izvor oko pola milijarde eura za preuzimanje, sve su zabrinutiji u sindikatu.

Tajnik Sindikata radnika trgovine Slovenije Ladislav Rožič pribojava se da bi Mercator mogla zadesiti sudbina Merkura, koji je zbog financijskog iscrpljivanja pao na koljena, a njegov nekadašnji predsjednik Uprave Bine Kordež je na početku tjedna pravomoćno osuđen na šest godina i pet mjeseci zatvora.

“Protivimo se prodaji Mercatora kupcu koji nema novca. Politika je do sada mogla naučiti kako se završavaju ovakve tajkunske priče”, kritičan je Rožič koji poziva premijerku Alenku Bratušek da konačno iskaže svoj stav o prodaji Mercatora Agrokoru. (SEEbiz.eu)