Eko proizvodi u maloprodaji: Asortiman vrijedan pažnje

Vrijeme smanjene kupovne moći svakako ne pogoduje proizvodima više cjenovne pozicioniranosti. Međutim, iskustva trgovaca koji su poklonili veliku pažnju razvoju ponude eko proizvoda pokazuju kako im se trud isplatio i da investicija nikako nije uzaludna

Potrošnja eko proizvoda usko je povezana s rastućom populacijom ekološki osviještenih građana koji s jedne strane postaju sve zabrinutiji u vezi očuvanja prirode a s druge u sve većoj mjeri razmišljaju o onome što kupuju i konzumiraju vodeći računa o porijeklu i zdravstvenoj kvaliteti proizvoda.

Riječ je o specifičnom segmentu tržišta kroz koje se profilira novi društveni sloj prozvan eko građani kojima briga o okolišu na određeni način postaje životni stil i opredjeljenje. Međutim, svaki životni stil ima svoju cijenu koja je umnogome priječila jači prodor eko proizvoda na tržištu u vrijeme krize koja u Hrvatskoj traje već godinama.

Ipak, prema istraživanju GfK, ukupno 15 posto urbane populacije često kupuje robu s oznakom bio ili eko odnosno organsku hranu.

Lani objavljeno istraživanje ove agencije za istraživanje tržišta pokazalo je također da oko dvije trećine potrošača u Hrvatskoj zna za postojanje organske hrane u našim trgovinama, a preostala trećina nije vidjela takvu hranu i ne pozna ju, dok približno petina potrošača u zemlji kupuje bar neki od eko proizvoda.

SPECIJALIZIRANE TRGOVINE
Pristup asortimanu eko proizvoda razlikuje se od trgovca do trgovca. Neki maloprodajni lanci u svojoj ponudi tome ne pridaju preveliku pažnju ocjenjujući kako potrošačka klima nije naklonjena ulaganju u ovu vrstu asortimana.

Oni lanci, pak, koji su se strateški posvetili razvoju asortimana eko proizvoda zabilježili su više nego dobre prodajne rezultate u ovoj godini.

Pored velikih maloprodajnih lanaca, u kategoriji eko proizvoda snažno su se profilirali drogerijski lanac dm, a tu su i specijalizirane trgovine eko proizvoda među kojima se posebno ističu lanci bio&bio i Garden.

Trenutačno posluje 12 bio&bio trgovina te bio&bio web shop. Unutar brenda bio&bio može se pronaći 120 proizvoda, zatim 50 proizvoda pod kućnom robnom markom Zrno te 150 ostalih brendova.

Gledano prema porijeklu asortimana, zasad oko 20 posto proizvoda dolazi iz domaće proizvodnje kroz suradnju s četrdesetak ekoproizvođača iz cijele Hrvatske, no u Biovegi kažu kako očekuju da će taj udio rasti jer su kao svoj poslovni imperativ postavili poticanje lokalne eko proizvodnje.

“Trgovine bio&bio imaju kao osnovu poslovanja dinamičnu politiku u asortimanu birajući po kriteriju ekološkog i cjelovitog te uvodeći u ponudu proizvode sa samog vrha trendova prirodne prehrane, dodataka prehrani i kozmetike. Ponuda se širi mjesečno te dopunjuje asortiman, što osim aktualnih trendova ovisi naravno i o potražnji naših kupaca”, ističe Sanja Lugomer Ćuk, voditeljica ključnih kupaca, te dodaje kako do kraja godine planiraju uvođenje još desetak novih proizvoda.

U suradnji s Konzumom Biovega je razvila ekološku robnu marku Ekozona sa stotinjak proizvoda koja je posebno osmišljena za supermarkete te je ekskluzivno dostupna u prodavaonicama Konzuma. Unutar brenda Organica, pak, nalazi se 130 proizvoda koji su prisutni na policama Mercatora, Bille i Plodina.

Garden je tvrtka koja se bavi maloprodajom i veleprodajom proizvoda europskih i domaćih ekoloških proizvođača. U svojoj maloprodaji nudi više od 3300 proizvoda čija je kvaliteta garantirana eko certifikatom i nosi oznaku 100% organski proizvod.

Tvrtka posjeduje tri trgovine u Zagrebu te na svojim policama, uz prehrambene proizvode, nudi i kozmetiku, proizvode za djecu, dodatke prehrani te ekološka sredstva za održavanje kućanstva.

Iz tvrtke ističu kako je lani uvedena linija proizvoda privatne marke Garden, a sastoji se od cijele palete organskih proizvoda, podijeljenih u nekoliko skupina: začini i čajevi, žitarice i mahunarke, suho voće i orašasti plodovi, sjemenke, tofu i seitan, zobene pahuljice i zobene mekinje, brašna te ajvar.

Uspostavljena je i suradnja s hrvatskim proizvođačima te se u ponudi domaćih organskih proizvoda premium kvalitete nalaze Garden češnjak te brašna od heljde, prosa i zobi.

U veleprodajnom dijelu poslovanja Garden je ekskluzivni zastupnik europskih proizvođača eko proizvoda za hrvatsko tržište – Ecor, Sonnentor, Andechser Natur i Hollinger koji se, zajedno s robnom markom Garden, mogu pronaći u dm trgovinama, trgovačkim lancima Spar, Plodine i Kaufland te prodavaonicama zdrave hrane širom Hrvatske.

EKO PONUDA dm-a
U dm-u kažu kako se velika pažnja poklanja razvoju asortimana eko proizvoda pri čemu posebno mjesto u ponudi zauzimaju i proizvodi hrvatskih ekoloških proizvođača, kao što su proizvodi robne marke Garden, ekološki džemovi i sokovi Dida Boža, ekološki med OPG Majnarić, bučino ulje Uljare Hladnić te ekološka brašna Granolio.

Eko proizvodi su izloženi na zasebnim policama, a među njima se naročito izdvajaju proizvodi robnih marki Alnatura i Alnavit koji su u Hrvatskoj dostupni samo u dm-u.

U kategoriji osviještene prehrane na policama dm-a nalazi se 430 eko proizvoda.  Osim  toga, u svom asortimanu dm nudi i ekološke proizvode u kategorijama dječje hrane, kozmetike i proizvoda za domaćinstvo.

“U dm-u posebnu brigu vodimo o kreiranju asortimana za djecu te u kategoriji dječje hrane nudimo širok spektar eko proizvoda među kojima se izdvajaju proizvodi babylove EKO dječje hrane: čajevi za bebe i rodilje, voćne i povrtne kašice, gotovi obroci te početna i zamjenska mlijeka. Za najmlađe u dm-u se mogu kupiti i babylove nature ekološke pelene koje su u potpunosti biorazgradive te je upijajući sloj izbijeljen bez upotrebe klora”, ističe Tanja Hrvojević, asortiman menadžerica zadužena za asortiman osviještene prehrane.

U kategoriji proizvoda za domaćinstvo dm u asortimanu nudi Denkmit sredstva za čišćenje bez dodanih mirisa, bojila i konzervansa, a u ponudi je i pribor za njegu lica, kose i tijela te praktični higijenski artikli dm-ove robne marke ebelin nature koji su u potpunosti biorazgradivi i ekološki prihvatljivi.

TRGOVAČKI LANCI
Konzum u svojoj ponudi nudi ekološke proizvode u više od 100 trgovina diljem Hrvatske. Ovaj maloprodajni lanac 2009. je godine u suradnji s Biovegom u svoju ponudu uveo prvu hrvatsku ekološku robnu marku pod nazivom Ekozona, čime je postao prvi nespecijalizirani trgovački lanac u Hrvatskoj s posebno pozicioniranom i izdvojenom kategorijom ekološki certificiranih proizvoda.

Ekozona u svojoj ponudi ima preko 100 ekoloških proizvoda iz asortimana svježeg i pakiranog programa, brašna i krupice, žitarica, pahuljica, suhog voća, sjemenki i orašastih plodova, mahunarki, sokova, ulja, octeva i začina, tjestenine, zimnica, čajeva i šećera. Također, u ponudi se nalaze i eko proizvodi koji su prepoznati na tržištima drugih zemalja.

“Trend potražnje za proizvodima iz ekološkog uzgoja već je nekoliko godina u uzlaznoj putanji te upravo stoga ponuda eko proizvoda predstavlja neizostavan dio Konzumovog asortimana. Ovaj segment zadovoljava zahtjeve kupaca koji imaju specifične prehrambene potrebe, bilo da se radi o izboru stila života ili o zdravstvenim stanjima koja diktiraju način prehrane”, navodi Ana Mitrović, voditeljica odnosa s javnošću.

I u Mercatoru Hrvatska eko proizvodi su značajno zastupljeni tako da kategorija ovih proizvoda na policama Mercatora i Getroa ukupno broji oko 600 različitih proizvoda. Glavne linije eko proizvoda su Mercatorova linija M BIO, Organica i Garden.

Osnovne kategorije koje su zastupljene u asortimanu su tjestenina, brašno, žitarice, suho voće, namazi, mlijeka, ulja, keksi, sokovi, začini, napici, šećer i dr.

U hipermarketima Mercatora eko prehrana je s cjelokupnim asortimanom pozicionirana na zasebnoj polici, a u nešto manjem obimu zastupljena je i u trgovinama Mercator i Getro.

Iz tvrtke navode kako surađuju s 11 dobavljača eko prehrane te u sklopu svoje trgovačke marke M BIO nude tridesetak proizvoda. Eko voće i povrće odvojeno je od konvencionalnih proizvoda te se u asortimanu nudi oko 80 proizvoda, dok se u okviru robne grupe BIO proizvodi u ponudi nalazi 500 artikala.

“Eko prehrana zauzima sve veću važnost u prehrani građana, te je u prvih sedam mjeseci ove godine, u odnosu na isti period lani, prodaja eko namirnica porasla za 20 posto”, ističe Lea Marcijuš, voditeljica odnosa s javnošću Mercatora-H.

Od ostalih trgovačkih lanaca u okviru ovog asortimana posebno je aktivan Spar Hrvatska koji je početkom rujna predstavio novosti u okviru linije eko proizvoda SPAR Natur*pur koju prati i nova reklamna kampanja s poznatom skijaškom zvijezdom Anom Jelušić.

Ukupno se u asortimanu nalazi više od 350 eko artikala, a novost u Natur*pur asortimanu su svježi proizvodi kao što su pekarski i mliječni, te smrznuti i mesni artikli.

Uz Natur*pur liniju, Spar Hrvatska dao je priliku i hrvatskim proizvođačima koji svoje eko proizvode mogu ponuditi kupcima pod oznakom “Proizvod prirode”. Iz tvrtke su pritom objavili kako su u prvih osam mjeseci ove godine zabilježili porast prodaje eko proizvoda od 40 posto u odnosu na prošlu godinu u istom razdoblju.

Prethodni članakTrgovački centri u Hrvatskoj: Supernova Varaždin
Sljedeći članakŽvakaće gume – trendovi i brendovi: Multifunkcionalne žvake