lindt vs hariboNjemački proizvođač slatkiša Haribo izgubio je dugotrajnu borbu oko autorskih prava sa švicarskim proizvođačem čokolade, Lindt & Sprüngli.

Dvije kompanije bile su u sporu zbog slatkiša u obliku medvjeda, po kojem su prepoznatljive Haribo gumeni bomboni, ali i čokolada švicarske kompanije.

“Prodaja čokolade u obliku medvjeda zamotanog u foliju zlatne boje i obloženog crvenom trakom, nije povreda Haribo Gold Bear robne marke niti ilegalna imitacija”, odlučio je sud u Njemačkoj.

Haribo je 2012. podnio tužbu protiv Lindt-a, s obrazloženjem da bi potrošači lako mogli pogriješiti zato sto su čokoladni medvjedići, trodimenzionalna predstava, njihovih gumenih bombona u obliku medvjeda.

Sud u Kölnu smatra da Lindt ima jasno vidljiv logo na foliji i da se čokoladni medvjedić razlikuje od Haribo gumenog medvjedića.

Lindt je za Božić 2011. počeo prodavati čokoladu u obliku medvjeda umotanu u foliju zlatne boje, pod imenom Teddy. Haribo pravi raznobojne gumene bombone u obliku mede od 1960. godine dok robnu marku Gold Bear koristi od 1975. godine.

Haribo ima pravo žaliti se na ovu odluku suda. (marketnetwork.rs)