Medo posvađao njemački Haribo i švicarski Lindt & Sprüngli

lindt vs hariboNjemački proizvođač slatkiša Haribo izgubio je dugotrajnu borbu oko autorskih prava sa švicarskim proizvođačem čokolade, Lindt & Sprüngli.

Dvije kompanije bile su u sporu zbog slatkiša u obliku medvjeda, po kojem su prepoznatljive Haribo gumeni bomboni, ali i čokolada švicarske kompanije.

“Prodaja čokolade u obliku medvjeda zamotanog u foliju zlatne boje i obloženog crvenom trakom, nije povreda Haribo Gold Bear robne marke niti ilegalna imitacija”, odlučio je sud u Njemačkoj.

Haribo je 2012. podnio tužbu protiv Lindt-a, s obrazloženjem da bi potrošači lako mogli pogriješiti zato sto su čokoladni medvjedići, trodimenzionalna predstava, njihovih gumenih bombona u obliku medvjeda.

Sud u Kölnu smatra da Lindt ima jasno vidljiv logo na foliji i da se čokoladni medvjedić razlikuje od Haribo gumenog medvjedića.

Lindt je za Božić 2011. počeo prodavati čokoladu u obliku medvjeda umotanu u foliju zlatne boje, pod imenom Teddy. Haribo pravi raznobojne gumene bombone u obliku mede od 1960. godine dok robnu marku Gold Bear koristi od 1975. godine.

Haribo ima pravo žaliti se na ovu odluku suda. (marketnetwork.rs)

Prethodni članakIndustrijska proizvodnja na razini EU bilježi rast
Sljedeći članakProfil kompanije: Ledo d.d.