mercatorMercator je u prvoj polovini godine značajno poboljšao poslovanje: uz manji postotak prihoda od prodaje, Grupa je ostvarila 33,4 milijuna eura dobiti iz poslovanja.To je više nego trostruko poboljšanje u odnosu na prošlu godinu, izvijestilo je Delo.

Prihodi od prodaje bili su jedan posto manji nego u istom razdoblju prošle godine i iznosili su 1.287 milijardi eura.

Usporedba nije u potpunosti na mjestu, budući da je nakon konsolidacije aktivnosti trgovanja pod okriljem novog vlasnika, hrvatskog Agrokora, promijenjena struktura prihoda. Ojačalo je poslovanje na srpskom tržištu, a značajno niži su bili prihodi iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine (gdje pod Mercatorovim brandom i dalje rade Modiana i Intersport i najam nekretnina Konzumu).

“Značajan napredak u poslovanju s jedne strane je rezultat fokusiranja na core business, što se očituje kroz povećanje ulaganja u obnovu postojeće maloprodajne mreže, jačanje aktivnosti za povećanje konkurentnosti Mercatora na tržištu, s naglaskom na profitabilnija tržišta u kontekstu okrupnjavanja trgovačkih aktivnosti u regiji u sklopu novog vlasnika i uspješan nastavak mjera optimizacije troškova”, izvijestili su iz Mercatora nakon sjednice Nadzornog odbora.

Poboljšanje je također primjetno u financijskom poslovanju Mercatora, jer je grupa nakon promjene vlasništva uspješno financijski restrukturirana. Tako su neto financijski rashodi u prvom polugodištu smanjeni za 43 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Ulaganja su 2,5 puta veća nego u istom razdoblju prošle godine (iznose 26,5 milijuna eura). Više od dvije trećine novca otišlo je na obnovu vlastite maloprodajne mreže u Sloveniji, odnosno 12 prodavaonica i pet supermarketa, dva hipermarketa i jednu priručnu trgovinu. Petina investicija je usmjerena na logistiku, IT i netrgovačke djelatnosti.

Mercator je uspješno prodavao. Kompanija je prodala brandove mljevene kave Santana i Loka, a prije toga Pekarnu Grosuplje. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je upravo jučer izdala odobrenje za preuzimanje pekare, tako da će kupac Don Don i Mercator u drugoj polovini godine zaključiti transakciju. (SEEbiz.eu)