Zadovoljstvo trgovačkim lancima u lipnju ne ukazuje na veće promjene u odnosu na svibanj i za većinu trgovačkih lanaca nema značajnih promjena u srednjim ocjenama zadovoljstva kupaca.

Na vodećoj je poziciji InterSpar sa najvišom prosječnom ocjenom zadovoljstva (4,2). Slijede Tommy, Mercator i KTC sa prosječnim ocjenama 4,1 i bez većih promjena u odnosu na svibanj. Srednja ocjena zadovoljstva za Coop i Kerum iznosi 4,0 i kod obaju lanaca ukazuje na pozitivan trend kroz zadnja tri vala mjerenja. U slijedećoj skupini, sa srednjom ocjenom zadovoljstva kupaca 3,9 nalaze se lanci Getro, Konzum, Billa, SuperKonzum i KonzumMaxi, Kaufland i Diona. Među ovim lancima, Getro, Konzum i Billa ne bilježe veće promjene u odnosu na svibanj. SuperKonzum i KonzumMaxi bilježe pad zadovoljstva kupaca, a Kaufland i kontinuirani negativan trend zadovoljstva kroz posljednja 4 vala mjerenja.

iz-trgovacim-lancimaNakon porasta zadovoljstva za većinu trgovačkih lanaca u svibnju, lipanj ne donosi značajnije promjene zadovoljstva kod kupaca pojedinih lanaca. Čini se kako je prerano za procjenu utjecaja nedavnog ukidanja zabrane rada nedjeljom na zadovoljstvo kupaca trgovačkih lanaca. Radno vrijeme za sada nije element najvećeg utjecaja na zadovoljstvo kupaca – iako zadovoljstvo ovim elementom pokazuje lagani porast u odnosu na svibanj, ostali elementi (prvenstveno cijene, dodatni sadržaji i izbor robe) već su se ranije pokazali temeljnima za zadovoljstvo trgovačkim lancima.

Među pojedinim elementima trgovačkih lanaca, najvišu srednju ocjenu zadovoljstva ima element radnog vremena (4,3). Slijedi urednost (4,2) te ljubaznost osoblja  i pristupačnost lokacije (4,1). Ovi elementi ne bilježe značajne promjene u odnosu na svibanj.  Elementi čije srednje ocjene su pale u odnosu na svibanj su ujedno i oni sa najnižim ocjenama zadovoljstva: Izbor robe (4,0), cijene (3,6) i dodatni sadržaji (3,4).

trgovacki-lanciPregledom zadovoljstva hipermarketima u lipnju, diferencirale su se tri skupine hipermarketa na temelju srednjih ocjena zadovoljstva: prvu skupinu čine Tommy i Mercator sa najvišim srednjim ocjenama zadovoljstva među hipermarketima (4,1); u idućoj je skupini i najveći broj hipermarketa, sa srednjim ocjenama zadovoljstva 4,0 (Coop, Getro, Billa, SuperKonzum i KonzumMaxi, i Kaufland). Među ovim hipermarketima Kaufland ima kontinuirani negativan trend zadovoljstva kupaca kroz posljednja 4 vala mjerenja, dok SuperKonzum i KonzumMaxi bilježe pad zadovoljstva u odnosu na svibanj. U posljednjoj je skupini i sa najnižom srednjom ocjenom zadovoljstva u lipnju Lidl (3,7) koji bilježi pad zadovoljstva kupaca u odnosu na svibanj.

Pregled zadovoljstva pojedinim osobinama trgovačkih lanaca:

hipermarketiMercator bilježi kontinuirani pad zadovoljstva elementom ljubaznost osoblja kroz posljednja tri vala mjerenja dok raste zadovoljstvo izborom robe i radnim vremenom; Tommy bilježi pad zadovoljstva cijenama i dodatnim sadržajima; kupci Getroa pokazuju kontinuirani porast zadovoljstva elementom ljubaznost osoblja kroz posljednja tri vala mjerenja; kupci Bille u odnosu na svibanj ukazuju na pad zadovoljstva dodatnim sadržajima, dok im kontinuirano raste zadovoljstvo izborom robe; SuperKonzum i KonzumMaxi u odnosu na svibanj bilježe pad zadovoljstva na svim elementima osim radnog vremena; U Kauflandu je zadovoljstvo najniže za elemente dodatnih sadržaja i cijena, a kupci Lidla ukazuju na pad zadovoljstva svim ispitivanim elementima.

osobineVezano uz zadovoljstvo pojedinim elementima kod hipermarketa općenito, u odnosu na svibanj svi elementi osim lokacije bilježe pad zadovoljstva kupaca u hipermarketima. Elementi sa najnižim ocjenama zadovoljstva kupaca u lipnju su dodatni sadržaji (3,6) i cijene (3,5).

Pripremio:
hendal-logo

—————————————–
Kliknuti na grafikon za veći prikaz.

Billa
Billa
Tommy
Tommy
Mercator
Mercator
Lidl
Lidl
Konzum
Konzum
Kerum
Kerum
Kaufland
Kaufland
Getro
Getro
Hipermarketi
Hipermarketi