26.6 C
Zagreb
Četvrtak, 25. srpnja 2024., 19:58
VijestiRegijaMercator Grupa: 2,2 milijarde eura prihoda u 2021.

Mercator Grupa: 2,2 milijarde eura prihoda u 2021.

Grupa Mercator u 2021. godini ostvarila je 2,2 milijarde eura prihoda i povećala ih za 1,6% u odnosu na 2020. godinu. Grupa je ostvarila pozitivan rast razine prihoda iz osnovne djelatnosti unatoč posljedicama epidemioloških mjera u Sloveniji, gdje Grupa ostvaruje gotovo 60% svojih prihoda.

Grupa Mercator je u 2021. godini zabilježila rast normalizirane EBITDA od 7,9%, koja je u 2021. godini iznosila 174,2 milijuna eura. Nizom aktivnosti i usmjerenošću prema jednom od najvažnijih strateških ciljeva dodatno je smanjila svoju zaduženost. Omjer neto duga i normalizirane EBITDA iznosio je 4,8 puta, što znači da je nakon dugog niza poslovnih godina ovaj omjer pao ispod 5 puta.

Bez obzira na sva epidemiološka ograničenja u 2021. godini, Grupa Mercator bilježi rast prihoda u svim segmentima, a najznačajniji rast u osnovnoj djelatnosti, objavljeno je iz kompanije, a prenosi portal seebiz.eu. U Sloveniji je Grupa uspjela povećati prihode za 1,0% usprkos ozbiljnim ograničenjima poslovanja, posebno u zadnjem kvartalu, i realnom padu ukupne maloprodajne aktivnosti u odnosu na 2020. U Srbiji su ukupni prihodi porasli za 1,8%, dok su prihodi od maloprodaje prodaja je porasla za 1,9%. U Crnoj Gori prihodi su veći za 11,3%, a u maloprodaji za 8,8%, dok su u Bosni i Hercegovini prihodi veći za 1,1%, a u maloprodaji za 0,9%. Grupacija je najveći rast prihoda zabilježila u sporednim djelatnostima. Tvrtka Mercator Emba d.o.o. je u 2021. povećala prihode za 10,9%, a u segmentu MTehnika zabilježila je rast prihoda od 6,9%. Ovi rezultati postignuti zahvaljujući nizu mjera koje je Grupa uvela kako bi spriječila posljedice restriktivnih mjera koje su usvojile vlade za suzbijanje epidemije 2021.

Pri ocjeni rezultata Grupe Mercator u Sloveniji potrebno je uzeti u obzir činjenicu da su na poslovanje Grupe utjecala ograničenja koja su značajno obilježila četvrti kvartal 2021. godine. Uvođenje VTP pravila (cijepljeni, testirani, preboljeli) za trgovačke centre u Sloveniji negativno je utjecalo na prihode, a time i na poslovne rezultate. Prije svega, to je tvrtku dovelo u neravnopravan tržišni položaj u Sloveniji. Gotovo polovica stanovništva u Sloveniji nije ispunjavala potrebne uvjete za ulazak u trgovačke centre.

Gledajući poslovne rezultate, valja istaknuti i da Grupa ostvaruje nešto manje od trećine svojih prihoda u osnovnoj djelatnosti maloprodaje u Sloveniji, i to u velikim formatima, odnosno trgovačkim centrima, koji su bili ograničeni VTP pravilom.

“Strateška usmjerenost Mercatora na dugoročnu suradnju s lokalnim dobavljačima bit će temelj razvoja cjelokupnog lanca proizvodnje i prerade hrane u budućnosti. Potonje je dodatno potvrdila energetska i sirovinska kriza s kojom smo suočeni i koja će i dalje obilježiti cijeli lanac vrijednosti od poljoprivrednika do police”, naglasio je Tomislav Čizmić, predsjednik Uprave Mercatora.

Isključujući gubitke od revalorizacije investicijskih nekretnina koje nisu rezultat redovnog poslovanja, Mercator Grupa je u 2021. godini ostvarila neto dobit od 3,9 milijuna eura.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

Nestlé u prvom polugodištu bilježi organski rast od 2,1%

Kompanija Nestlé objavila je financijske rezultate za prvih šest mjeseci 2024. godine. Organski rast iznosi 2,1% od čega 0,1% dolazi iz realne interne stope rasta...

izlog

50 years of UNCONDITIONAL LOVE

UNCONDITIONAL slavi 50 godina izvrsnosti u industriji kućnih ljubimaca S ponosom objavljujemo da je UNCONDITIONAL, pionir u industriji kućnih ljubimaca, proslavio svoju zlatnu obljetnicu -...