20.5 C
Zagreb
Nedjelja, 21. srpnja 2024., 03:27
VijestiRegijaMercator s Fortenovom potpisao ugovor o refinanciranju zaduženja

Mercator s Fortenovom potpisao ugovor o refinanciranju zaduženja

Fortenova i Mercator potpisali su ugovor o zajmu u vrijednosti od 385 milijuna eura za refinanciranje postojećeg duga Mercatora koji ima prema 55 banaka. To omogućava prijenos Mercatora iz financijski nasukanog Agrokora u okrilje Fortenove, objavila je kompanija.

Mercatorov dug zamijenit će obveznice Fortenova grupe na temelju kojih će američki fond HPS Partners i banka VTB Europe osigurati 385 milijuna eura potrebnih za refinanciranje. “Ovim postupkom dionice Mercatora bit će prenesene na Fortenova Group nakon završetka postupka izdavanja obveznica”, priopćili su iz Fortenove. Očekuje se da će Fortenova, koja će nakon prijenosa postati 88-postotni vlasnik Mercatora, objaviti ponudu za preuzimanje.

Kako je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo Fabris Peruško, član uprave i izvršni direktor Fortenove, refinanciranje duga Mercatora eliminiralo je jedan od ključnih problema koji opterećuju upravu kompanije od 2014. godine. “Dug Mercatora sada je dio zaduženosti Fortenova grupe što znači da sve članice grupe imaju isti kreditni i vlasnički status”, naglasio je.

Peruško je dodao kako Fortenova tako dokazuje da aktivno upravlja operativnim procesima i svojim portfeljem. “U tom kontekstu uspješno smo realizirali prodaju poslovnog područja zamrznute hrane, ojačali strukturu kapitala i financijsku situaciju”, kazao je.

Sredinom ožujka dioničari Fortenove složili su se da refinanciraju dug Mercatora produženjem postojećeg financijskog sporazuma između HPS-a i VTB-a u iznosu do najviše 390 milijuna eura. Tada su potvrdili i odluku o zamjeni dionica Sberbanke u Mercatoru za udio u Fortenovi. Prijenos 18,53 posto dionica Mercatora izvršen je krajem ožujka, a vlasnički udio Sberbanke u Fortenovi povećan je na 44 posto.

Put za prijenos Mercatora u Fortenovu nedavno je otvoren suglasnošću Kancelarije za zaštitu konkurencije Srbije za namjeru Fortenove da preuzme kontrolu nad Mercatorom na srpskom tržištu.

Kliknite za najnovije vijesti, analize i istraživanja u vašem sandučiću!

Najnovije objave

U PIK Vrbovec stiglo 12 novih MAN kamiona

S prosječno 9.000.000 km i 8.500 dostavnih mjesta godišnje, te frekvencijom dostava do šest puta tjedno, cilj je tvrtke osigurati hladni lanac i najviše...

izlog

BIPA je sada dostupna na Glovu, s brzom dostavom u 22 grada

Korisnici Glovo aplikacije imat će pristup preko 7000 proizvoda, u 15 različitih kategorija, uz brzu dostavu na njihova vrata za manje od 35 minuta Glovo,...