U trgovinama Mercatora i Rode u Srbiji od danas se može naći 19 proizvoda iz socijalne košarice po cijenama nižim od 13 do 32 posto, priopćio je trgovački lanac Mercator-S.

Kako se navodi, od 30 do 32 posto snižena je cijena određenih robnih marki sapuna i šampona.

Za 13 do 23 posto niže su cijene pojedinih prehrambenih proizvoda – posebna kobasica, jetrena pašteta, pileća hrenovka, jogurt, kiselo vrhnje, riža, brašno, tjestenina, čokolada, keks, kava, ali i deterdžent za posuđe, pelene i toaletni papir. Od sedam do 11 posto sniženi su, pak, svježe mlijeko i sok, a za dva posto ulje.

Akcija se provodi pod nazivom “Socijalno odgovorna Roda”, a cilj je, kako navode, da se podrži najugroženija kategorija stanovništva i nastavi s aktivnostima društveno odgovornog poslovanja u periodu oslabljene kupovne moći i pada potrošnje građana.

Košaricu jeftinijih osnovnih namirnica, kako navode u tamošnjem ministarstvu trgovine, zasad je ponudilo šest trgovačkih lanaca u Srbiji i devet proizvođača.

Kako je ranije najavljeno, u socijalnu košaricu, koja treba ponuditi jeftinije proizvode za osnovne životne potrebe, trebalo bi ući 10 do 15 robnih grupa koje bi u prosjeku trebale biti jeftinije za oko 10 posto.

Trgovci sami biraju koje će proizvode ponuditi po najpovoljnijim uvjetima i koliki će biti popusti na taj proizvod. Koncept socijalne košarice je, kako navode u ministarstvu, provođenje deklaracije potpisane s trgovačkim lancima krajem prošle godine kojoj su pristupili Delhaize, Mercator, Idea, DIS, Veropulos, Metro, Gomex i Univerexport. (Beta)