meat-hook-pictures_21Meso iz BiH uskoro bi u Tursku i Rusiju moglo ići i kopnenim putem. Naime, iz Bruxellesa su došle dobre vijesti – zeleno svjetlo da se može izvoziti i cestama preko Europske unije, a to znači da bi se troškovi transporta značajno smanjili, ali i da bi se povećala otkupna cijena govedine u BiH.

“Trebaju se dogovoriti još neke tehničke stvari s Bugarskom, preko koje bi to meso išlo, ustvari s njihovom fitosanitarnom inspekcijom, ili s Grčkom koja može biti druga opcija. Možda dogovor konačno bude postignut i s Bugarskom i s Grčkom. Osiguranje uvjeta za prijevoz drumskim putem preko Bugarske značajno bi pojeftinilo sam transport, zahvaljujući čemu bismo bili daleko konkurentniji nego što je to sada slučaj”, rekli su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Naime, u ovom trenutku BiH meso u Tursku se može izvoziti samo avionom jer EU ne dozvoljava kopneni transport preko svog teritorija s obzirom na to da BiH nema dozvolu da tu vrstu robe plasira na tržište EU. Avionski prijevoz sada plaća naručilac mesa u Turskoj, što se direktno odražava na cijenu mesa u BiH s obzirom na to da se svi troškovi kalkuliraju, a u slučaju transporta kopnenim putem cijena mesa u BiH trebala bi biti veća.

Međutim, prijevoz mesa kopnenim putem mogao bi početi tek nakon nove godine, a u najskorije vrijeme će biti održani i razgovori s turskim predstavnicima o kontingentu za izvoz u 2017. godini, piše sarajevski portal oslobodjenje.ba.

Ono što je sigurno jest da će prijevoz mesa cestom desetkovati posao aerodroma u BiH, koji su na tim poslovima u posljednje dvije godine zaradili značajan novac.