Informacijske tehnologije: SmartCard 2016. – Beskontaktni standard

smartcard2016-ftd-777Trgovce i krajnje potrošače treba razuvjeriti u već uvriježeno mišljenje da su beskontaktna plaćanja rezervirana samo za male transakcije te pritom jasno naglasiti da su beskontaktne kartice iznimno sigurne za korištenje

U organizaciji tvrtke Case iz Rijeke te u suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Zagrebačke banke u Opatiji je od 26. do 28. rujna održana Međunarodna konferencija o tehnologijama, normama i primjeni kartica i uređaja u financijskim, trgovačkim i drugim djelatnostima SmartCard 2016.

Riječ je o konferenciji koja se kontinuirano održava od 2000. godine te je u svom 17. izdanju okupila više od 200 sudionika, predstavnika domaćih i stranih proizvođača kartica, opreme i rješenja za kartice, banaka, kartičnih kuća, informatičkih kuća, Financijske agencije (FINA), Hrvatske narodne banke (HNB) te drugih institucija i medija.

INOVATIVNA PLAĆANJA
“U Hrvatskoj je na kraju lipnja ove godine bilo 8,8 milijuna kreditnih i debitnih kartica, a u posljednjih godinu dana broj kartica je povećan za 1,2%”, rekla je pomoćnica direktora Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Vanja Dominović na otvaranju konferencije.

smartcard2016-bulletPrema podacima HGK, najveći udio i dalje čine debitne kartice banaka, a udio pametnih kartica je 94%. Broj bankomata je porastao za 4%, a EFT POS terminala za 2%.

Savjetnica u Hrvatskoj narodnoj banci Zrinka Petroci predstavila je podatke o platnim karticama i kartičnim transakcijama u 2015. godini.

“Najveći broj bankomata na sto tisuća stanovnika je u Istarskoj županiji, njih 180, dok ih najmanje ima u Brodsko-posavskoj županiji, svega 53”, rekla je Petroci.

U Hrvatskoj je u 2015. godini bilo 35.647 poslovnih subjekata kod kojih je omogućeno plaćanje karticama, što je 11,4% od ukupnog broja poslovnih subjekata. Petroci ističe da je kod EFT POS terminala uočen trend zamjene kontaktnih s kontaktno-beskontaktnim.

U 2015. je po jednoj aktivnoj kartici realizirano prosječno sedam platnih transakcija mjesečno. “Puno je prostora za daljnji razvoj kartičnih plaćanja, a tehnologija će to omogućiti”, rekao je Damir Hozdić iz MasterCarda te naglasio kako trenutačna rješenja omogućuju i sigurnost i jednostavnost korištenja.

Plaćanje putem digitalnog novčanika više nije bauk, kazao je, nego se treba uvjeriti korisnika da se pored malih računa ovim putem mogu plaćati i veći iznosi. Osim toga, naveo je kako je sljedeći korak prebacivanje beskontaktnih plaćanja iz fizičkog svijeta u online prostor.

“Apple Pay, Android Pay, Apple Pay i Facebook Payments nude servise za plaćanje koji rade savršeno, no korisnici i dalje više vjeruju svojim bankama te od njih očekuju takva rješenja pomoću kojih mogu plaćati bilo kad i bilo gdje”, zaključio je Hozdić.

Robert Kajić iz Austria Carda predstavio je najnovije projekte koje je razvio taj proizvođač kartica poput samoljepljivih stickera koji se lako zalijepe na mobilni telefon i pružaju mogućnost beskontaktnog plaćanja, zatim sve popularnijih digitalnih narukvica s istom funkcionalnošću te privjesaka za ključeve koji služe kao svaka Visa ili MasterCard kartica.

Kajić se pritom osvrnuo i na trend kombiniranja različitih funkcija u jednoj kartici, koji je prisutan u zemljama u kojima za takva rješenja postoji interes, ali istaknuo i neke zanimljivosti s pojedinih tržišta.

Tako su, primjerice, vrlo skupe metalne kartice osobito popularne u Rusiji, a ekskluzivne kartice sa zlatnim čipom hit na tržištu Saudijske Arabije. Unatoč svim inovacijama koje su prisutne na tržištu, Kajić je ipak izrazio skepsu kada je riječ o potencijalima mobilnog plaćanja za koje smatra da u tako skoroj budućnosti neće preuzeti primat od klasičnog plaćanja.

Unatoč tome, potencijal mobilnog plaćanja nikako se ne može zanemariti ako znamo da se do 2020. godine očekuje da će čak 1,8 milijardi ljudi koristiti mobilno bankarstvo.

VAŽNOST EFT POS TERMINALA
Zanimljiva su bila izlaganja o aktualnim trendovima u području EFT POS terminala u kojem na svjetskoj razini glavnu riječ vode tvrtke Ingenico, Verifone i Pax.

U tom je dijelu upozoreno na trendove prema kojima banke instalaciju POS terminala u prodajnim objektima trgovaca često prepuštaju trećoj strani koja potom implementira najjednostavnije i najjeftinije uređaje zbog kojih trgovci ostvaruju manji promet te se na kraju odluče promijeniti banku.

smartcard2016-lead01Ovakvo zanemarivanje važnosti EFT POS terminala predstavlja vrlo skup pristup za banke jer se na taj način gube klijenti, rečeno je tijekom prezentacije.

Za trgovce je pak u tom kontekstu od ključne važnosti da privuku one potrošače koji svoju kupnju obavljaju u više kanala (višekanalni kupci) zato što oni troše 15 – 30 posto više u odnosu na kupce koji kupuju samo u klasičnim trgovinama.

Viktor Olujić iz tvrtke Asseco SEE održao je izlaganje o primjeni eIDAS – Uredbe o elektroničkoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektroničke transakcije na unutarnjem tržištu EU.

“eIDAS regulativa se u zemljama članicama EU primjenjuje od 1. srpnja 2016. te je omogućila sigurnu i jednostavniju interakciju između građana, poslovnih subjekata i javne uprave koristeći digitalne certifikate pohranjene u oblaku. Na ovaj način je korisniku digitalne usluge omogućena mobilnost i primjena istog digitalnog identiteta na više uređaja (npr. laptop, mobitel, tablet) koristeći se servisom udaljenog digitalnog potpisa RDS (eng. Remote Digital Signature). Assecovo rješenje RDS, koje je sukladno regulativi eIDAS i normi CEN_TS 419241, omogućava pružatelju digitalne usluge jednostavnu integraciju, dok istodobno zadržava visoku razinu sigurnosti i pruža jednostavnost pri korištenju za krajnjeg korisnika usluge”, istaknuo je Olujić u prezentaciji.

BESKONTAKTNO U FOKUSU
U sklopu konferencije održan je i panel “Iskustva i budućnost beskontaktnih kartica i plaćanja”. Robert Kajić iz Austria Carda tako je izjavio da je prošle godine po prvi puta proizvodnja beskontaktnih kartica u Austria Cardu premašila proizvodnju kontaktnih kartica zauzevši udio od 60 posto u ukupnoj proizvodnji koja se kreće oko 90 milijuna kartica.

Kada je riječ o prihvatu beskontaktnih plaćanja, od ove godine svi novoinstalirani terminali moraju omogućavati prihvat beskontaktnih kartica, a do 2020. tu će funkcionalnost morati imati svi EFT POS terminali na području Europske unije.

Goran Bosankić iz tvrtke Asseco SEE istaknuo je kako je pokrivenost hrvatskog tržišta s terminalima koji osiguravaju prihvat beskontaktnih kartica u ovom trenutku na razini oko 20 posto, ali i kako će to do kraja ove godine porasti na značajnih 50 posto.

Nikola Cvjetović iz OTP banke naglasio je kako je trenutno u Hrvatskoj izdano 1,6 milijuna beskontaktnih kartica. “Svi izdaju beskontaktne kartice, ali još smo daleko od toga da možemo govoriti o dominantnoj ulozi ovog tipa kartica. To je tehnologija koja još uvijek predstavlja budućnost”, rekao je Cvjetović te je kao posebno zanimljiv primjer implementacije ovakvih kartica naveo InMusic glazbeni festival.

smartcard-konferencijaIgor Sobota iz Erste Card Cluba ukazao je na problem prihvata beskontaktnih kartica s obzirom da samo manji dio prodajnih mjesta omogućava takav vid plaćanja. “To nije dovoljno da bi se mogla stvoriti navika korištenja”, upozorio je Sobota.

S panela je također upućena poruka da je potrebno educirati i trgovce i krajnje potrošače kako bi ih se razuvjerilo u već uvriježeno mišljenje da su beskontaktna plaćanja rezervirana samo za male transakcije.

Ujedno je poručeno kako su beskontaktne kartice iznimno sigurne za korištenje i da u periodu 2014. – 2016. nije zabilježen niti jedan slučaj krađe podataka, a kao sljedeći korak u njihovom razvoju očekuje se uvođenje beskontaktnih transakcija na bankomatu.

Goran Pavlović
goran@jatrgovac.hr

Prethodni članakMeso iz BiH će ići i kopnenim putem
Sljedeći članakGrupa Podravka ostvarila rast prihoda i neto dobiti