bih-carina-ftdDom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu prihvatio Zakon o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA kojim se predviđa vraćanje pune carinske stope za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Hrvatske i Srbije.

Zakon je prihvaćen većinom glasova zastupnika Doma naroda Parlamentarne skupštine, a jedino su protiv glasovali hrvatski zastupnici. Tim je zakonom predviđeno naplaćivanje pune carine prilikom uvoza robe iz više carinskih tarifa za poljoprivredne proizvode porijeklom iz Hrvatske i Srbije. Ove carinske tarife odnose se na za proizvode od mesa i mlijeko, voće, povrće, piće i alkohol te još neke proizvode koji se bescarinski uvoze iz susjednih država.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Ilija Filipović istaknuo je kako će uložiti veto na ovaj zakon tražeći procedure njegova preispitivanja pred Ustavnim sudom te zemlje. Nije isključio niti mogućnost da ga Visoki predstavnik Valentin Inzko poništi koristeći svoje široke ovlasti. Zakon bi trebao stupiti na snagu nakon objave u Službenim novinama BiH. (H)