Redovna cijena (49%) i snižena cijena (48%) gotovo su izjednačeni u podjeli prema tipu promocije u ovoj kategoriji, jedino ih dijeli trend jer je redovna u minusu od 4% a snižena cijena u plusu od 3% u usporedbi s ranijih 12 mjeseci.

U okviru analize kretanja u kategoriji “Meso, mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi” pogledajmo koji su osnovni pokazatelji komunikacije predstavnika ove kategorije putem kataloga i letaka trgovaca. Analiza se odnosi na broj promocija u razdoblju ožujak 2018. – veljača 2019. u odnosu na prethodnih 12 mjeseci.

TROJKA NA VRHU
Dosta primjetan udio od 14% u oba godišnja razdoblja imale su trgovačke marke, no brendovi ipak vode glavnu riječ s 86% udjela u broju promocija. Tri vodeća proizvođača međusobno su gotovo izjednačeni i kombinirano drže 45% udjela te su se prilično odvojili od pratnje.

Ostvarivši rast od 2% na čelo se probio PIK Vrbovec plus sa 16% udjela, dok je Gavrilović ostao na 15%, a Vindija zadržala svojih 14% udjela u broju promocija. Četvrtu poziciju čvrsto drži Podravka sa 7% i minimalnim rastom u odnosu na godinu prije, dok su po 4% ostvarili Perutnina Ptuj i Lidl, pri čemu je proizvođač ostao na istome a trgovac zabilježio minimalan rast. Listu zaključuju četiri predstavnika koji su ostvarili po 2% udjela: Aia, Žito, Metro i PPK karlovačka mesna industrija. Ostali proizvođači zauzeli su 33% udjela u broju promocija, što je 3% manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

Gavrilović i PIK s 14% udjela izdvojili su se na vrhu poretka vodećih marki i to baš tim redoslijedom – dijeli ih decimalna vrijednost. Pritom je Gavrilović na međugodišnjoj razini izgubio 1%, a PIK dobio 2% udjela. Zadržavši 8% udjela Cekin je na trećemu mjestu, slijedi Podravka s minimalnim rastom na 6%, a Vindon je ostao na 4% udjela u broju promocija. Perutnina Ptuj ostala je na 3%, dok su po 2% udjela ostvarile tri marke: Dobro, Sljeme i PPK. Ostale marke izgubile su 3% udjela i na kraju ovogodišnje veljače imale su kumulativno 45% udjela u broju promocija.

TRGOVCI I PROMOCIJE
Spar je s 14% udjela čvrsto na čelu poretka vodećih trgovaca u ovoj kategoriji iako je ostvario minimalan pad udjela u odnosu na lani (udio se odnosi na Interspar hipermarkete i Spar supermarkete). S rastom od 2% i ukupno 9% udjela Tommy se probio na drugo mjesto, dok je jednako toliko izgubio Metro te je s 8% udjela pao na treće mjesto. Četiri sljedeća trgovca zauzeli su po 7% pri čemu su Plodine, KTC i Kaufland ostali na istom udjelu kao i lani, dok je Konzum zabilježio 2% rasta. Slijedi Lidl s 5% i minimalnim rastom te Velpro koji je zadržao svojih 3% udjela. Ostali trgovci kumulativno su ostvarili 33% udjela, što je 2% manje nego lani.

Redovna cijena (49%) i snižena cijena (48%) gotovo su izjednačeni u podjeli prema tipu promocije, dok su ostali tipovi promocije minimalno rasli i sada imaju 3% udjela u broju promocija. Rasla je i snižena cijena (+3%), zahvaljujući padu redovne cijene (-4%). Jednako tako, vrlo izjednačena utrka je i u podjeli prema mjernim jedinicama. Kilogram je vodeći s 51%, dok je gram odmah iza s 47% udjela u broju promocija. Svega 2% udjela prepušteno je ostalim mjernim jedinicama.