OstaloIntervjuiMetro: Partner na kog se može osloniti

Metro: Partner na kog se može osloniti

Naš glavni poslovni cilj je postati “najbolja podrška neovisnom poslovanju” tj. pružiti što bolju i kvalitetniju podršku samostalnim poduzetnicima u pronalaženju rješenja za njihove kupce te im pomoći da postanu konkurentniji na tržištu, naglašava Marc Carena, predsjednik Uprave Metro Cash & Carry Hrvatska

Franšizni program “moj DUĆAN” trgovcima pruža pomoć kroz analizu njihovog tržišnog potencijala, adekvatno preuređenje trgovine te promociju, podršku i edukaciju. Trgovci uključeni u ovaj program pritom ostaju financijski i operativno neovisni te nisu obvezni kupovati u Metrou, pojašnjava Carena.

I ove ste godine nastavili s investicijama otvaranjem centra u Puli kao vašeg prvog prodajnog objekta u Istri. Koliko centara ukupno imate te kakvi su vam daljnji investicijski planovi?
Metro je na hrvatskom tržištu prisutan od 2001. godine s dosad otvorenih sedam veleprodajnih centara koji se nalaze u Zagrebu (Sesvete i Jankomir), Rijeci, Zadru, Splitu, Osijeku i Varaždinu te jedinstvenim drive-in centrom u Dubrovniku.

Sredinom travnja otvoren je osmi centar i to u Puli kao prvi u Istarskoj županiji. Otvorenjem trgovine u Puli željeli smo približiti pristup naših usluga i poslovnih rješenja svim hotelima, restoranima, malim i srednjim poduzetnicima kao i svim pojedincima uključenim u turizam te im na taj način pomoći poslovati neovisno i uspješno.

Želimo postati pouzdan partner svim istarskim poduzetnicima i ugostiteljima. Vodeći se obećanjem: “Cjelovitim rješenjima i stručnim savjetima pomoći ćemo poduzetnicima da uspješno posluju i ostanu neovisni”, fokus naših daljnjih aktivnosti bit će, kao i uvijek, naši kupci kojima nudimo tri rješenja: HoReCa, Mali i veliki uredi te trgovci.

U sklopu HoReCa rješenja nudimo jedinstven i specijaliziran asortiman i pakiranje proizvoda (velika pakiranja), raznovrstan izbor jedinstvenih vrsta mesa, ribe, mliječnih proizvoda, voća i povrća, kao i mogućnost dostave, ali i treninga kvalitete (HACCP treninzi).

Malim i velikim uredima nastojimo pružiti sve što je potrebno za njihove urede na jednom mjestu: od pribora za jelo, namirnica, sredstava za čišćenje, poklona za bilo koji događaj u tvrtki, pomažući im tako uštedjeti vrijeme i novac. Također smo našu uslugu dostave proširili i na veće urede kako bismo im olakšali cjelokupni proces kupovine.

I na kraju, ali ne i najmanje važno – trgovci. Proučavajući njihove kupovne navike, primijetili smo da je trgovcima najpotrebnija pomoć u upravljanju budžetom vezano uz planograme i uređenje trgovina, ali i marketinške aktivnosti.

Upravo je tako nastao i naš franšizni program “moj DUĆAN” koji svim korisnicima pruža maksimalnu podršku i pomoć upravo u gore navedenim aktivnostima te je zapravo najbolji primjer naše neovisne poslovne podrške.

Što biste izdvojili kao vaš glavni poslovni cilj u Hrvatskoj? S koliko profesionalnih kupaca surađujete te kako ocjenjujete tu suradnju?
Naš glavni poslovni cilj jest postati “najbolja podrška neovisnom poslovanju” tj. pružiti što bolju i kvalitetniju podršku samostalnim poduzetnicima u pronalaženju rješenja za njihove kupce te im pomoći da postanu konkurentniji na tržištu.

Metro Cash & Carry Hrvatska posluje s više od 150.000 poslovnih kupaca koji posjeduju više od 650.000 Metro kartica. Broj korisnika i poslovnih partnera raste iz godine u godinu i zajedničku suradnju ocjenjujemo iznimno pozitivnom.

U okviru programa “moj DUĆAN” imate 600 članica, a plan je da one postupno prelaze u novi franšizni model. Kako je organiziran ovaj franšizni model, što točno podrazumijeva, koja je razlika u odnosu na dosadašnju organizaciju suradnje te koliki broj dućana se dosad uključio u ovaj program?
Metro Cash & Carry svakodnevno prati domaće i svjetske potrošačke trendove te sukladno tome razvija svoje poslovne strategije. Pri tome smo osobito orijentirani najviše na trendove u poslovanju malih trgovaca, kao naših dugogodišnjih partnera.

Kao rezultat istraživanja koje smo proveli na velikom broju dućana u zemlji i regiji s ponosom smo razvili program pod nazivom “moj DUĆAN” koji će korisnicima kroz jednostavne i učinkovite savjete pomoći razumjeti nove trendove, pružiti im poticaj za unapređenje ponude i na koncu povećati prodaju.

Zato potičemo kupce da iskoriste naše iskustvo bazirano na poslovanju tisuća malih dućana te se kroz besplatne stručne usluge, kvalitetnu strategiju poslovanja i marketinšku podršku izbore za svoje mjesto na tržištu.

Kroz ovaj projekt želimo pripremiti naše kupce na sve izazove tržišta koji stoje pred njima, pokazati im kako posluju ostali uspješni trgovci, a sve s ciljem zadržavanja njihove samostalnosti pružajući im savjete koji će dovesti do povećanja prodaje i profita.

Program, kojem se već priključilo oko 100 trgovina, sastoji se od tri dijela:
1. Analiza tržišnog potencijala: analiziranje područja u kojem trgovina djeluje, definiranje adekvatne ponude te razvoj planograma u cilju optimizacije prometa i novčanog toka;
2. Preuređenje trgovine: temeljena na prvom pogledu i savjetima Metro stručnjaka kako urediti trgovinu, kako organizirati rad i prodajni prostor;
3. Promocija, podrška i edukacija: stručna promotivna i marketinška podrška kroz središnji tim pomaže stvoriti jedinstveni brend trgovine i predanu promociju kojoj je cilj privući dodatne potrošače i razviti njihovu lojalnost i podršku u radu.

Ovaj korak podrazumijeva kontinuirano savjetovanje naših stručnjaka i predavanja kako bi se osigurali maksimalni poslovni rezulatati. Uz to, važno je napomenuti da trgovci uključeni u ovaj program ostaju financijski i operativno neovisni te da nisu obvezni kupovati u Metrou.

Kako iz vaše pozicije gledate na poslovanje malih trgovina? Zašto su one značajne te imaju li perspektivu u današnjoj maloprodaji?
Male trgovine smatramo izuzetno važnima. Samostalno poduzetništvo, kao npr. kod malih trgovina, može biti donekle nesigurno, posebice ukoliko iza sebe nemate snažnu logističku, marketinšku ili prodajnu podršku kakvu ima vaša konkurencija.

Ali one imaju veliku prednost, bolju povezanost sa svojim kupcima, izravan i kvalitetan pristup koji najviše osnažuje susretljivo osoblje koje vrlo dobro poznaje navike i želje redovnih kupaca, ali i cjelokupnog susjedstva u kojem posluju.

Putem našeg franšiznog programa “moj DUĆAN” želimo pružiti podršku malim trgovcima u razvoju njihovog poslovanja. Ukoliko im nedostaje nekog znanja ili trebaju dodatnu podršku iz različitih sektora, naši stručnjaci stoje na raspolaganju svojim savjetima i prijedlozima, a sve u cilju bolje poslovne budućnosti malih trgovaca, naših partnera.

Koliko hrvatskih proizvođača surađuje u sustavu Metro robne marke? Što se sve za Metro proizvodi u Hrvatskoj te koji proizvodi se kroz vaš sustav plasiraju i na strana tržišta?
Hrvatski dobavljači imaju priliku plasirati svoje proizvode profesionalnim kupcima u 15 zemalja svijeta kroz sustav Metro Cash & Carryja.

Među njima rado ističemo Zigante (Njemačka) i Skaramuča vina (Austrija). Brancin i orada Cromarisa uvršteni su u asortiman u Italiji, Austriji, Poljskoj, Srbiji i Češkoj te je dogovorena suradnja s Njemačkom i Francuskom. Neretvanske mandarine proizvođača Setovia izvoze se u Srbiju itd.

U program robnih marki Metroa uključeno je više od 50 hrvatskih proizvođača, među kojima su i tvrtka Clarum iz Nove Gradiške koja proizvodi robnu marku za Mađarsku, pekarnica Ekos iz Varaždina koja radi program smrznutih torti za Austriju, Vindija pak proizvodi panirani smrznuti program za Austriju, dok istarski vinar Franco Cattunar proizvodi istarsku malvaziju Terra Unica, robnu marku ekskluzivno proizvedenu za Metro Cash & Carry Hrvatska.

Kvaliteta robne marke Metro osigurana je zahvaljujući obvezi proizvođača da raspolažu jednim od certifikata Global Food Safety Initiative (GFSI). Svi proizvođači naših privatnih marki prolaze strogu procjenu i moraju zadovoljiti stroge međunarodne standarde kvalitete poput spomenutog GFSI certifikata.

Početkom veljače najavljeno je da Metro Cash & Carry Hrvatska širi dostavnu mrežu i na Sloveniju. Zašto ste se odlučili na ovaj poslovni potez te što ova suradnja podrazumijeva?
Više od 5.000 hrvatskih profesionalnih kupaca trenutno koristi usluge dostave Metroa. U veljači smo na Gast Expo sajmu u Ljubljani uslugu dostave predstavili i potencijalnim slovenskim kupcima. Slovensko tržište važno nam je jer već duže vrijeme dobivamo veći broj upita kako o dolasku na to tržište, tako i o našim robnim markama.

Na sajmu Gast Expo slovenskom smo tržištu predstavili i asortiman svježe hrane te program vlastitih robnih marki koji nudi cjelovita rješenja za ugostitelje, hotelijere, trgovce, pekare te druge male i srednje tvrtke.

Za uslugu dostave već se registriralo više od 500 vlasnika malih i srednjih slovenskih tvrtki, a najviše za dostavu svježeg voća, povrća, ribe i mesa.

Nedavno ste organizirali festivale poslovnih rješenja za nezavisne male i srednje poduzetnike. Kako ste zadovoljni njihovim odazivom?
Dvodnevni festivali organizirani su tijekom veljače u Zagrebu (Jankomir i Sesvete), Splitu, Zadru, Osijeku i Rijeci, a ugostili su vlasnike malih i srednjih tvrtki koji su povodom 50. godišnjice Metro grupe imali priliku upoznati najnovije trendove u poslovanju te dobiti individualne savjete i stručnu pomoć u razradi poslovnih rješenja.

Na festivalima su ponuđena različita rješenja i savjeti za vlasnike i djelatnike raznih sektora, primjerice pizzerija, pekara, hotela, ureda, trgovina i restorana.

U sklopu festivala predstavljeni su manji festivali: pizza festival (prezentirani su najaktualniji trendovi u pripremanju pizza, kompletna oprema, od daske pa sve do peći, te smo otkrili kako pripremiti vrhunsku pizzu već od 8 kn), morski festival (stručni savjeti za spravljanje jela), delikates festival (predstavljanje premium namirnica kao što su bifteci od junećih pasmina iz Argentine, Francuske i Novog Zelanda), festival doručka, pekarski festival, dioniz festival vina na kojem su se predstavile vinarije Plenković, Krauthaker i Cattunar te festival uredske opreme.

Festivale poslovnih rješenja planiramo provoditi i ubuduće. Velik broj posjetitelja te njihova iznimno pozitivna reakcija dokaz je da je ovako nešto više nego potrebno našem tržištu. Poslovne festivale vidimo kao odličan način predstavljanja naših usluga i proizvoda svim zainteresiranima, ali i kao mogućnost komuniciranja s njima na samom mjestu prodaje.

Pokrenuli ste i projekt Metro Akademije te je u ožujku diplomirala prva generacija polaznika. Zašto ste se odlučili na pokretanje ovog projekta edukacije te koji je njegov primarni cilj?
U Hrvatskoj smo pokrenuli Metro akademiju, poseban edukacijski program za zaposlenike naših veleprodajnih centara.

Prva generacija započela je edukaciju prošle godine, a 18 djelatnika završilo je jednogodišnju edukaciju koja programom “Liderstvo za rast” osposobljava djelatnike za napredovanje na više funkcije unutar tvrtke.

Nakon gotovo godinu dana, deset odslušanih modula i velikog broja predavanja, radionica i treninga, polaznici prve generacije priveli su svoju edukaciju kraju, obranili radove i pristupili svečanoj dodjeli diploma o uspješno položenom programu Metro akademije.

Cilj edukacije bio je kroz deset modula prenijeti znanja i iskustva Metro svijeta polaznicima. Ukupno 18 kolega iz veleprodajnih centara diljem Hrvatske u proteklih su godinu dana odslušali predavanja i kolegije iz svih područja naše kompanije.

Svi edukatori akademije djelatnici su tvrtke, a među njima su i članovi Uprave Metroa, direktori sektora i veleprodajnih centara. Novi ciklus akademije koji je počeo u travnju već pohađa 21 novi polaznik.

Možete li nam reći kakvi su bili poslovni rezultati Metro Hrvatska u 2013. godini?
Tijekom 2013. smo redefinirali poslovnu godinu te ona sada traje od 1. listopada do 30. rujna. Kraćenje poslovne godine za tri mjeseca, neposredno prije komercijalno najatraktivnijeg perioda božićnih i novogodišnjih praznika, očekivano se odrazilo na našu dobit u prošloj godini.

Dakle, dobit prije kamata i oporezivanja (EBIT) za svega devet mjeseci poslovanja u 2013. godini iznosila je 1,23 milijuna kuna, čime smo izuzetno zadovoljni znajući da smo pokrenuli financiranje svih važnih projekata koji će nam donijeti rezultate u ovoj godini.

Osvrnimo se ukratko i na poslovanje Grupe. U koliko zemalja posluje Metro Grupa te kakve je poslovne rezultate ostvarila u prošloj godini? Koliko ukupno djelatnika radi u cijeloj grupaciji?
Metro Grupa uključuje Media Markt, Saturn, Real, makro/Metro Cash & Carry i Galeria Kaufhof te na globalnoj razini zapošljava 270.000 djelatnika. U razdoblju od siječnja do rujna 2013. Metro Grupa je ostvarila dobit prije kamata i oporezivanja koja je iznosila 703 milijuna eura.

Metro Cash & Carry ima 763 centra u 29 zemalja i zapošljava više od 108 tisuća radnika, od toga u Hrvatskoj više od 1.200 zaposlenika.

U ovoj godini slavimo 50. godina poslovanja Metro centara u svijetu te na globalnoj razini pokrećemo velik broj projekata kojima se direktno obraćamo svojim kupcima, dobavljačima i zaposlenicima.

Upravo smo stoga pokrenuli festivale poslovnih rješenja, internacionalni projekt “Metro Zvijezda Zajednice” u kojem tražimo poduzetnika koji posluje srcem i pomaže svojoj zajednici mimo redovnih poslovnih tokova, nudimo posebne rođendanske cijene proizvoda i usluga i mnoge druge. Pred nama su još mnogi izazovi kojima se radujemo.

Najnovije objave

Dalić: Tri Fortenovine kompanije bit će treći stup u poslovanju Podravke

Nakon procjene obvezujućih ponuda koje su pristigle tijekom ispitivanja interesa u procesu prodaje društava Poslovnog područja poljoprivreda, Fortenova grupa je ponudu Podravke ocijenila najboljom Predsjednica...

izlog

Domino’s Pizza dostupan na Glovu, uz brzu dostavu u Zagrebu i Osijeku

Aktivirano je pet lokacija, osiguravajući da omiljena jela budu dostupna svima, gdje god se nalazili Glovo, vodeća platforma za dostavu raznih proizvoda i jela na...